Αν και ήδη υπάρχει στα σκαριά το ‘αντίπαλο’ δέος των μαχητικών F-22 των ΗΠΑ, η Ρωσική βιομηχανία πρέπει να κάνει πλέον ένα άλμα για να ετοιμάσει και μια διάδοχο κατάσταση για ένα ‘μεσαίο’ μαχητικό…

Ουσιαστικά ένα σκάφος που θα κοντράρει το F-35, μια πιο light έκδοση της τεχνολογίας που από το 2020 θα ενσωματώνουν τα T-50 PAK-FA, οι αντικαταστάτες των Sukhoi.

Οι Ινδοί σε ‘αγοραστική κίνηση…’

Δεν απέχει και πολύ σχεδιαστικά από το Τ-50, ενώ όπως αναφέρει το defencenet.gr υπάρχει μια ‘εκδήλωση ενδιαφέροντος’ για 250 μαχητικά από Ινδική Αεροπορία. Είναι μια αεροπορία που έχει συνδυασμό από Mirage 2000, βρετανικά Jaguar και Su-30MKI όπως και το ΜiG-29.

Όπως φαίνεται η Αεροπορία της αχανούς χώρας θα είναι και ο … μεγαλοεπενδυτής για τους Ρώσους αφού στην ουσία και το T-50 θα είναι ρωσικό αεροσκάφος με χρήματα της Ινδίας.

Θα επιλέξει και Rafale, Eurofighter ή άλλο ευρωπαϊκό μαχητικό η Ινδία για να στείλει στο χρονοντούλαπο τα Mig-21; Οι πληροφορίες μιλούν για κάτι τέτοιο αφού το 2020 θα είναι μακριά.

Το δε FGFA οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως θα κοστίζει στα 2/3 του Τ-50 δηλαδή κάπου 50 εκατ. ευρώ

Εκτός από τα 5ης γενιάς T-50 (PAK FA) ένα ακόμη μαχητικό με δυνατότητες να εκμεταλλευτεί και τον ‘δικτυακό’ πόλεμο με τα πεδία μάχης που το 2020 θα είναι εξελιγμένα;

Αν μιλάμε για αεροσκάφος stealth με υπερηχητική ταχύτητα πλεύσης, δυνατότητα εκτέλεσης ελιγμών με υπερηχητική ταχύτητα, ζεύξεις data link και μεταφορά σε εσωτερικό χώρο οπλισμού έως και 2,25 τόνους, έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη καθώς το JSF κοστίζει πλέον κοντά στα 140 εκατομμύρια δολάρια το τεμάχιο.

Η πρώτη πτήση του FGFA σύμφωνα με τους Ρώσους θα γίνει το 2015.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα αν σκεφτεί κανείς πως ήδη το JSF με τεράστια ποσά επενδεδυμένα δεν έχει ολοκληρωθεί, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και έχει περάσει 15 χρόνια δουλειάς.