Το Plesetsk Cosmodrome είναι ένα διαστημοδρόμιο στην περιοχή Arkhangelsk…

Αρχικά είχε ετοιμαστεί από την πρώην ΕΣΣΔ ως χώρος εκτόξευσης για διηπειρωτικούς πυραύλους – ICBM, intercontinental ballistic missiles.

Μια τοποθεσία με ιστορία : Στις 11 Ιανουαρίου του 1957 η Σοβιετική κυβέρνηση πέρασε απόφαση για την ίδρυση ειδικού στρατιωτικού σημείου με την ονομασία ‘Angara’. Το μυστικό αυτό ‘αντικείμενο’ θα βρίσκονταν στην περιοχή Plesetsk District, στο Arhangelsk. Η ονομασία είναι από την πόλη Plesetsk. Η πρώτη Μοίρα – Soviet Combat formation of intercontinental ballistic missiles, είχε πυραύλους R-7 και η χωροθέτηση ήταν στην πυκνή taiga στα νότια του Arhangelsk.








Η οικογένεια πυραύλων Angara, είναι μια οικογένεια από οχήματα που θα εκτοξεύονται από το διάστημα – space-launch vehicles, και είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη από το Κέντρο Khrunichev State Research και το Production Space Center με έδρα τη Μόσχα. Οι πύραυλοι μέλλει να αποτελέσουν τον κορμό του Ρωσικού στόλου των πυραύλων και θα αντικαταστήσουν πολλά σημερινά συστήματα. Κύριος στόχος για τη λειτουργία των πυραύλων Angara είναι να έχει η Ρωσία ανεξάρτητα δυνατότητα πρόσβασης στο διάστημα.

Το σύστημα Angara θα μειώσει την εξάρτηση της Ρωσίας από το κοσμοδρόμιο του Baikonur που είναι στο Καζακστάν, και θα επιτρέψει στους Ρώσους να αποσύρουν όλο εκείνο το – βασισμένο σε δική του τεχνολογία, σύστημα.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο υπεύθυνος των Διαστημικών Δυνάμεων (Space Forces) ο Ταγματάρχης Alexei Zolotukhin, είπε πως η Ρωσία θα δαπανήσει 5 δισεκατομμύρια ρούβλια, ($170 εκατομμύρια) για την ανάπτυξη και την επέκταση του κοσμοδρόμιου στο 2011. Περιλαμβάνεται ανακατασκευή των οδικών αξόνων, νέες εγκαταστάσεις, και καφέ (…). Νέο σύστημα ενέργειας και νέες υποδομές όπως χώροι φιλοξενίας, ιατρικό κέντρο, νοσοκομείο και άλλα θα δημιουργηθούν.

Η Ρώσικη αρκούδα στο διάστημα…