Η αλήθεια είναι πως όσο και αποδοτικά να τα θέλουμε, τα ηλιακά πάνελ δεν είναι όσο αποδοτικά θα έπρεπε…

Επιπλέον α) η διαδικασία κατασκευής επίσης δεν είναι ΚΑΙ η πιο ‘καθαρή’ ενώ η θέλουν και αντικατάσταση μετά από ένα διάστημα Με άλλα λόγια είναι σημαντική ανακούφιση στον τομέα της ρύπανσης αλλά θα θέλαμε κάτι καλύτερο. Εναλλακτικές;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame στην Indiana των ΗΠΑ, είπαν πως έχουν αναπτύξει μια “solar paint”, μια μπογιά δηλαδή που μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης για να έχουμε σε όλο τον κόσμο ανανεώσιμη ενέργεια. Το νέο υλικό ακούγεται ως μια απίστευτα σημαντική εξέλιξη – φανταστείτε ταράτσες σε όλο τον κόσμο απλά… βαμμένες για να παράγουν ενέργεια ! – αλλά για την ώρα απέχει σε απόδοση μετατροπής της ηλιακής ενέργειας από τα κανονικά πάνελ με βάση το πυρίτιο.

Ο κος Prashant Kamat, ερευνητής στο κέντρο της Notre Dame – Center for Nano Science and Technology (NDnano), λέει: “The best light-to-energy conversion efficiency we’ve reached so far is 1 percent, which is well behind the usual 10 to 15 percent efficiency of commercial silicon solar cells. But this paint can be made cheaply and in large quantities. If we can improve the efficiency somewhat, we may be able to make a real difference in meeting energy needs in the future.”

Με άλλα λόγια έχουν 1% απόδοση σε σύγκριση με το 15% στην καλύτερη περίπτωση των πάνελ και δίνουν μάχη να το βελτιώσουν. Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα καταφέρουν στο μέλλον πάντως…