Σε νέο επίπεδο φτάνει η τεχνολογία των stealthy ρομποτικών μηχανημάτων πολέμου: μιλάμε για ένα σκάφος που θα εκτοξεύεται από ένα υποβρύχιο και θα πετά ουσιαστικά ‘βοηθώντας’ το σκάφος να ‘δει’ πιο μακριά από τα σόναρ του και τα άλλα συστήματα.

Αυτό το σύστημα λοιπόν είναι ένα σύστημα που λύνει την περιορισμένη ‘όραση’ ενός υποβρυχίου – “line of sight” (LOS) problems, και το κάνει με τη βοήθεια της ρομποτικής.

Η εταιρία ρομποτικών συστημάτων AeroVironment έχει δημιουργήσει ένα ειδικό σκάφος – maritime-ready unmanned aerial vehicle (UAV). Στόχος του είναι να πετά δίχως να γίνεται αντιληπτό – stealth, και να δίνει εικόνα ενώ το επονομαζόμενο Switchblade το βλέπετε στην απεικόνιση.

Η εταιρία Raytheon Comp. (RTN) δε, έχει όπως λέει το Wired, αναλάβει να δημιουργήσει το ειδικό κέλυφος στο οποίο ενσωματώνεται. Το submerged launch vehicle (SLV) βγαίνει ήσυχα από το υποβρύχιο και μόλις είναι σχετικά μακριά, εκτοξεύεται σε πτήση όπως βλέπετε στο γράφημα.

Η τεχνολογία είναι μέρος μιας σειράς από projects με την ονομασία Submarine Over-The-Horizon Organic Capabilities (SOTHOC) και το 2008 η Raytheon έδειξε δυνατότητες με εκτόξευση “over-the-side” ενός SLV που είχε τέτοιο σκάφος από τα πλάγια πλοίου,

Το όλο σύστημα είναι έξυπνο και φιλόδοξο ειδικά σε σχέση με τον τρόπο εκτόξευσης.

Το Raytheon SLV έχει σχεδιαστεί σε αυτή τη διαδικασία ΑΚΡΙΒΩΣ για να μην προδίδεται η θέση του σκάφους ενώ η συσκευή θα δοκιμαστεί σε άσκηση και – Rim of the Pacific (RIMPAC) 2012, μια τεράστια άσκηση, τη μεγαλύτερη του Ειρηνικού ωκεανού ενώ η Raytheon τελειοποιεί πέντε SLV και μαζί με την AeroVironment θα ετοιμάσει μια μοίρα από επτά UAVs.

Αν οι δύο εταιρίες τα καταφέρουν με εκτόξευση από μεγάλο βάθος θα έχουν κάνει κάτι πολύ προηγμένο…