Οι Samsung, Sharp, Innolux Corp, Hitachi, HannStar Display Corp, Chungwha Picture Tubes και Epson Imaging Devices Corp είναι στις εταιρίες που θα πληρώσουν 553 εκατομμύρια σε πρόστιμα καθώς κατηγορούνται για ‘στήσιμο’ τιμών στις οθόνες LCD…

Η κατηγορία για το λεγόμενο ‘price fixing’ είχε σαν αποτέλεσμα να φουσκώνουν οι τιμές και να ωφελούνται οι εταιρίες με τους καταναλωτές να ζημιώνονται.

“This price-fixing scheme manipulated the playing field for businesses that abide by the rules, and left consumers to pay artificially higher costs for televisions, computers and other electronics,” είπε στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Εισαγγελέας – Attorney General, κος Eric Schneiderman. Αυτό που σημείωσε είναι πως ουσιαστικά όλα τα ηλεκτρονικά, τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλα είχαν αυξημένο κόστος.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία άρχισαν να ερευνούν τις επτά εταιρίες από τον Δεκέμβριο του 2006 όπως λέει το Reuters και στελέχη και άλλες εταιρίες έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής $890 σε πρόστιμα.

Σε τελικό διακανονισμό που αποφασίστηκε στον San Francisco των ΗΠΑ, η κορεατική Samsung αποφασίστηκε να πληρώσει $240 εκατομμύρια, το μεγαλύτερο πρόστιμο μέχρι σήμερα.

Η δε Nokia επίσης κατέθεσε μήνυση εναντίον κάποιων, αλλά όχι όλων των εταιριών το 2009 κατηγορώντας τες πως αύξησαν τις τιμές των Nokia smartphone.