Και μικροσκοπικά και ευέλικτα…

Το Εργαστήριο του Αμερικανικού Ναυτικού – U.S. Navy Research Lab’s Tempest Unmanned Aerial Vehicle (UAV) έχει ετοιμάσει δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα Tempest UAV, που με τη σειρά τους ρίχνουν τα μικροσκοπικά σκάφη παρακολούθησης “Cicada”.

Στα μικρά Cicada UAV οι πλακέτες ηλεκτρονικών είναι ΚΑΙ φτερά ενώ υπάρχουν όπως σε smartphone γυροσκόπια και GPS κυκλώματα.

Το Cicada Mark I μπορεί να εκτοξευτεί από όπλο, το Cicada Mark III έχει ειδικά φτερά και εκτοξεύεται από μητρικό σκάφος Tempest “mothership” – το Cicada σημαίνει Close-In Covert Autonomous Disposable Aircraft.



Το σκάφος Tempest φτάνει με μπαλόνι σε μεγάλα ύψη και πετά από εκεί με ειδικό αλγόριθμο ενώ από τα 18,000 πόδια ύψος ταξιδεύει πολύ μακριά σαν ανεμοπλάνο και μπορεί να προσγειωθεί σε 15 πόδια απόσταση. Αντέχει δε και σε ανέμους 40 κόμβων.

Η μπαταρίες είναι ίδιες με του κινητού σου, ιόντων-λιθίου ενώ οι άνθρωποι της εταιρία λένε πως δουλεύει και σε -57 Κελσίου φέροντας και αισθητήρες. Το Cicada III είναι κάπως μεγαλύτερο από διαβόητο ‘σκάφος έντομο’ το “dragonfly drone” που λέγεται πως παρακολουθεί τους διαδηλωτές στη Wall Street.