Αυτό που βλέπετε είναι το HondaJet. Και ναι η εταιρία που μας έδωσε το CB750 και το S600 προχωρά στην αγορά των light business jet.

Το σκάφος συνεχίζει τις σκληρές δοκιμές της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ, της U.S. Federal Aviation Authority και τώρα ένα νέο δοκιμαστικό σκάφος – FAA-conforming test aircraft, το F2 ξεκίνησε να κάνει δοκιμές από το αεροδρόμιο της εταιρίας το Piedmont Triad International Airport.

Το F2 έκανε την πρώτη του πτήση τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε αυτές τις δοκιμές είχαμε απογείωση, άνοδο, πλεύση και άλλες δοκιμές – landing gear operation, flap operations, aircraft handling and air data system checks, followed by an Instrument Landing System (ILS) approach and landing.

Ο υπεύθυνος της εταιρίας, ο πρόεδρος Michimasa Fujin – President and CEO of Honda Aircraft Company, υπεύθυνος και για τη θέση των κινητήρων που εμπνεύστηκε το 1997, είπε πως η άμεση έναρξη των δοκιμών είναι σημαντικό γεγονός.

Άλλα δύο δοκιμαστικά αεροσκάφη, τα F3 και F4, θα είναι έτοιμα μέσα σε αυτή τη χρονιά ενώ 2012 οι παραδόσεις του αξίας US$3.65 εκατομμυρίων αεροσκάφους που αναμένονταν το 2010, είναι ακόμη μακριά.

Το πρώτο FAA-πιστοποιημένο HondaJet το F1 που πέταξε στις 20 Δεκέμβρη του 2010, ήδη προχωρά ενώ η Honda Aircraft αναφέρει πως σε ταχύτητα έφτασε τα 425 KTAS (True Air Speed in Knots – 489 μίλια/ώρα σε ύψος 30,000 πόδια, πιο γρήγορα από τα 420 KTAS που ήταν ο στόχος.

Στον αέρα, εξέλιξη, καλό…