Είναι από τα πιο σημαντικά οπλικά συστήματα που έχουν σε ανάπτυξη οι ΗΠΑ. Και με τις δοκιμές του συστήματος Pneumatic Cooling System (PCS) της Lockheed Martin και της εταιρίας Marotta Controls τον Δεκέμβρη του 2011, το νέο όπλο, ο πύραυλος Joint Air-to-Ground Missile (JAGM) είναι ένα βήμα πιο κοντά από το πεδίο μάχης.

Το JAGM είναι στην ουσία ένα ‘πολλά σε ένα’ σύστημα’, συνδυάζει τις τεχνολογίες των Hellfire, Longbow και Javelin missiles. Με άλλα λόγια είναι πολύ φιλόδοξο και πρέπει να δοκιμαστεί ενδελεχώς. Ο πύραυλος JAGΜ Θα επιχειρεί σχεδόν με κάθε μονάδα των ΗΠΑ – US Army, Navy και Marine Corps. Μπορεί να τοποθετηθεί στον στάνταρ τριπλό εκτοξευτή του αμερικανικού Ναυτικού ενώ και σε ρομποτικά αεροσκάφη – Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) και το μαχητικό Boeing F/A-18E/F Super Hornet.

Το σύστημα PCS χρησιμοποιείται για να ψύχει την κεφαλή ενώ το σύστημα με την M-PACT® (Pure Air Compression Technology) έχει ήδη παραχθεί σε 1,000 μονάδες και ψύχει και τους πυραύλους AIM-9M Sidewinder.

The fact that the system is able to passively acquire and track targets has far reaching implications for US aircraft and crew survivability: users are able to detect threats to the aircraft such as surface-to-air missiles well outside their lethal engagement envelope.

Ο αισθητήρας είναι ο Lockheed Martin Tri-Mode για τον πύραυλο JAGM, και είναι 4th γενιάς με 8,600 ώρες δοκιμών την περασμένη δεκαετία. Και αυτός ο πύραυλος έχει δυνατότητα “fire and forget”, με το JAGM να έχει μειωμένο ίχνος καπνού..

Ο JAGM γενικά πάντως δεν ‘τολμά’, βασίζεται σε σπονδυλωτή, δοκιμασμένη αρχιτεκτονική…