Στο Runaway του 1982, ο αστυνομικός Ramsay έχει να ‘βάλει’ με μια τεχνολογία ασύλληπτη: ο ‘φονιάς’ έχει στη διάθεση του σφαίρες που ‘κυνηγούν’ το στόχο…

Στα 30 χρόνια μετά, η τεχνολογία είναι σε ανάπτυξη. Τα Sandia Labs έχουν αναπτύξει μια σφαίρα με ενσωματωμένο ειδικό σύστημα και πτερύγια που αλλάζει κατεύθυνση μέσα στην πτήση της.

Η ιδέα είναι πως μια σφαίρα ουσιαστικά δεν θα επηρεάζεται από άνεμο, βαρύτητα και άλλες συνθήκες, ΔΕΝ θα ‘βλέπει’ πίσω από γωνίες…

Η όλη ιδέα εφαρμόζεται και σε κατευθυνόμενους πυραύλους εδώ και χρόνια, αλλά δεν είναι το ίδιο με τη μικρή μάζα μιας σφαίρας. Οι τεχνικοί χρειάστηκε να αλλάξουν το κέντρο βαρύτητας, να τοποθετήσουν ειδικό οπτικό αισθητήρα μπροστά και πτερύγια για να μην περιστρέφεται ενώ σε μεγάλες αποστάσεις υπάρχει στόχος να αυξάνεται δραματικά η ακρίβεια.

Μέσα δε στη σφαίρα, ένας μικροσκοπικός 8-bit επεξεργαστές που αλλάζει την πορεία της σφαίρας 30 φορές το δευτερόλεπτο και ‘μένει’ στη γραμμή ενός στοχευμένου με λέιζερ – lased target μπροστά.

Τα εργαστήρια ανήκουν στη Lockheed Martin και η βολή έγινε στα 2,000 μέτρα από όπου και η φωτό. Οι μελέτες έχουν ξεκινήσει από το 2008, με βάση συμβόλαιο αξίας $14.5 εκατομμυρίως και ως μέρος του προγράμματος της Darpa “Exacto” που αφορά την ανάπτυξη νέων τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών με σφαίρες κατευθυνόμενες. Μαζί είναι σε ανάπτυξη και η έρευνα “One Shot” για νέα σκόπευτρα laser για δύσκολες συνθήκες.

Είναι μια συναρπαστική εξέλιξη καθώς και πιο ακριβείς σφαίρες σημαίνουν μεγαλύτερη θνησιμότητα για τον στόχο και μικρότερες απώλειες πολιτών/αμάχων.

Σε μηχανολογικό στάδιο, είναι μια εξέλιξη σημαντική…