Την τελική λίστα των προκριθέντων για τα βραβεία του διαγωνισμού Sony World Photography Awards 2012O ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας (World Photography Organisation – WPO).

Έχοντας χαρακτηριστεί ως το φωτογραφικό γεγονός της χρονιάς, ο διαγωνισμός Sony World Photography Awards, αποτελεί μια γιορτή στο χώρο, συγκεντρώνοντας τους καλύτερους φωτογράφους από όλο τον κόσμο, τόσο από την αναδυόμενη, επόμενη γενιά φωτογράφων, όσο και από τους καθιερωμένους δασκάλους της φωτογραφικής τέχνης.

Ο διαγωνισμός του 2012 προσέλκυσε το ενδιαφέρον διαγωνιζομένων από όλο τον κόσμο, με περισσότερες από 112.000 συμμετοχές από 171 χώρες.

Στη λίστα των φωτογραφιών που προκρίθηκαν περιλαμβάνονται εκπληκτικές ιστορίες που απεικονίζουν τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Στην επαγγελματική κατηγορία του διαγωνισμού και στις κατηγορίες του «Φωτορεπορτάζ» & «Documentary», αντανακλώνται οι ταραχές και τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου σε όλο τον κόσμο, όπως ο πόλεμος στη Λιβύη, η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και η πτώση του Καντάφι . Οι συμμετέχοντες στη λίστα για τις κατηγορίες της «Καλλιτεχνικής» και της «Εμπορικής» φωτογραφίας μας μεταφέρουν στην καρδιά της καθημερινότητας, σε μια μικρή αγροτική κοινότητα στην Ισλανδία, στη συγκομιδή του ρυζιού στη Νότια Κίνα, σε ένα θρησκευτικό προσκύνημα στην Πολωνία και στους χρυσοθήρες της Χιλής.

Η κριτική επιτροπή διαπίστωσε ότι η ποιότητα των συμμετοχών, τη φετινή χρονιά, ήταν εξαιρετική σε όλες τις κατηγορίες, και ανακάλυψε πολλούς νέους φωτογράφους, πρωτοεμφανιζόμενους στο διαγωνισμό Sony World Photography Awards. Ο Manuel Geerinck (Βέλγιο), ο Lee Chee Wai (Κίνα), ο Alejandro Cartagena (Μεξικό), η Irina Werning (Αργεντινή), ο Gwenn Dubourthoumieu (Δημοκρατία του Κονγκό) και ο Simon Norfolk (ΗΒ), είναι μερικά, μόνο, από τα νέα ονόματα που φιγουράρουν ως φιναλίστ ή στη λίστα των προκριθέντων του διαγωνισμού.

Ανάμεσα στους φωτογράφους που γνωρίζουμε από τις διοργανώσεις περασμένων ετών είναι ο νικητής του 2010 στην κατηγορία «Τοπίο» για τους επαγγελματίες, Peter Franck (Γερμανία), ο οποίος φέτος είναι φιναλίστ σε τρεις κατηγορίες, ο νικητής του 2011 των κατηγοριών «Σύγχρονα Θέματα και Επικαιρότητα» στην επαγγελματική κατηγορία, Javier Arcenillas (Ισπανία), και ο Chan Kwok Hung (Χονγκ Κονγκ), του οποίου η εκπληκτική φωτογραφία ‘Buffalo Race’ κέρδισε την πρώτη θέση στον ‘Ανοικτό’ διαγωνισμό του 2011.

Ο W. M. Hunt, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, σχολίασε: «Σαν κριτής πρέπει να έχεις ανοικτό μυαλό και πάθος για τη φωτογραφία, την παρουσία στο παρόν, το παρελθόν και την κληρονομιά της. Ελπίζεις και αποζητάς να δεις εκπληκτικές, φρέσκιες, ολοκληρωμένες δουλειές, προσδοκώντας το εξαιρετικό. Η ανταμοιβή σου είναι πλούσια και απολαυστική. Αποτελεί ιδιαίτερη ευχαρίστηση για μένα να παρουσιάσω τις επιλογές της επιτροπής για αυτή τη χρονιά».

Η Astrid Merget, Creative Director του World Photography Organisation πρόσθεσε: «Κοιτάζοντας την τεράστια συλλογή των συμμετοχών που μπήκαν στη λίστα των προκριθέντων σε όλες τις κατηγορίες φέτος, η ικανοποίησή μου ήταν πραγματικά τεράστια. Στις κατηγορίες για τους επαγγελματίες οι δουλειές είναι πολύ όμορφα παρουσιασμένες και με σαφή θεματολογία, ενώ στις κατηγορίες του «Ανοικτού» διαγωνισμού, οι μεμονωμένες φωτογραφίες των συμμετεχόντων καλύπτουν μια τεράστια γκάμα θεμάτων και δείχνουν ότι και οι ερασιτέχνες κατέχουν σε εξαιρετικό βαθμό τις τεχνικές της φωτογραφίας. Ο διαγωνισμός για Νέους (Youth competition), μας εξέπληξε επίσης, αφού στη διαδικασία αξιολόγησης, ανακαλύψαμε μερικά εξαιρετικά αναδυόμενα ταλέντα».

Οι φωτογράφοι, οι οποίοι έχουν μπει στη λίστα των προκριθέντων του διαγωνισμού Sony World Photography Awards, μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην πολύτιμη βοήθεια του World Photography Organisation, στην οποία περιλαμβάνεται και η παρουσίαση της δουλειάς τους στην κύρια έκθεση στο Somerset House του Λονδίνου, που θα συμπέσει χρονικά με την τελετή απονομής των βραβείων, τον Απρίλιο του 2012.

Η λίστα των προκριθέντων για το επαγγελματικό σκέλος του διαγωνισμού καταρτίστηκε από την κριτική επιτροπή, στην οποία τη θέση του προέδρου κατέχει ο γνωστός σύμβουλος φωτογραφίας W.M. Hunt. Οι συμμετοχές για το «Ανοικτό» σκέλος του διαγωνισμού, φέτος, κρίθηκαν από μια επιτροπή προεπιλογής στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι του πρακτορείου Shutterstock, του WPO και εκπρόσωποι της Sony. Οι συμμετοχές του διαγωνισμού των Νέων (Youth Competition) κρίθηκαν από μια επιτροπή του WPO και της Sony.

Η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων Sony World Photography Awards και το γκαλά θα γίνουν στις 26 Απριλίου στο Hilton Hotel του Λονδίνου, στο Park Lane. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια φορά μαζί με τη διοργάνωση του World Photo London, ενός event διάρκειας ενός μήνα, το οποίο συνδυάζει διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν τη φωτογραφία, και είναι ανοικτό για όλους.

Το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων του, 27 – 30 Απριλίου, το World Photo London θα φιλοξενηθεί στο Somerset House με επιλεγμένα events, μεταξύ των οποίων ανασκοπήσεις portfolio, workshop, συμπόσια και τις εκθέσεις των νικητών και των προκριθέντων του Sony World Photography Awards, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Μαΐου 2012. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των βραβείων του 2012, αλλά και άλλοι ειδικοί από το διεθνή χώρο της φωτογραφίας, θα παρουσιάσουν και θα συμμετέχουν σε πολλά από τα event.

Λίστα προκριθέντων επαγγελματιών φωτογράφων

Μέλη της επιτροπής:

Πρόεδρος: W. M. Hunt (ΗΠΑ) Σύμβουλος Φωτογραφίας.

Μέλη: Michael Benson (ΗΒ) Διευθυντής των βραβείων Prix Pictet, James Reid (ΗΒ) Διευθυντής Φωτογραφίας στο περιοδικό Wallpaper*; Claudia Hinterseer (Ολλανδία) Managing Director και συνιδιοκτήτρια του πρακτορείου NOOR.

Επιπλέον μέλη: Jodi Bieber (Νότια Αφρική) Φωτογράφος, Jon Jones (ΗΒ) Διευθυντής Φωτογραφίας στο περιοδικό Sunday Times Magazine, Rebecca Lewis (ΗΠΑ) Αντιπρόεδρος και Senior Agent στο πρακτορείο Art+Commerce, Prabuddha Dasgupta (Ινδία) Φωτογράφος, Shizuka Yokomizo (Ιαπωνία) Φωτογράφος.

Σε κάθε κατηγορία οι κριτές μπορούσαν να επιλέξουν μέχρι και τρεις φιναλίστ και μέχρι επτά επιπλέον για τη λίστα προκριθέντων. Από τους φιναλίστ, θα επιλεγούν οι νικητές και αυτοί που θα καταλάβουν την 2η και την 3η θέση – και θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής στις 26 Απριλίου.

Οι φωτογράφοι παρατίθενται αλφαβητικά.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ & DOCUMENTARY
Επικαιρότητα

Φιναλίστ:
Fernando Alfonso Brito Lizárraga

(El Debate de Culiacan) Μεξικό
Rémi Ochlik (IP3 Press) Γαλλία
Donald Weber (VII PHOTO) Καναδάς

Λίστα προκριθέντων:
Javier Arcenillas Ισπανία
Fabio Bucciarelli Ιταλία
Pietro Masturzo Ιταλία
Γεώργιος Μουτάφης Ελλάδα
Goran Tomasevic Ηνωμένο Βασίλειο

Σύγχρονα θέματα

Φιναλίστ:
Kasia Bielska Πολωνία
Alessandro Grassani Ιταλία
Gustavo Jononovich Αργεντινή

Λίστα προκριθέντων:
Ιταλίαsco Giusti Ιταλία
Sebastian Liste Ισπανία
Ivor Prickett Ιρλανδία
Jose Luis Rodriguez Maldonado Κολομβία
Natasha Shulte Ουκρανία
Anastasia Taylor-Lind Ηνωμένο Βασίλειο
Donald Weber (VII PHOTO) Καναδάς

Άνθρωποι

Φιναλίστ:
Alejandro Cartagena Μεξικό
Maja Daniels Σουηδία
Simon Norfolk Ηνωμένο Βασίλειο

Λίστα προκριθέντων:
Philippe Leroux Γαλλία
Kerry Mansfield ΗΠΑ
Ιταλίαsca Oggiano Ιταλία
Huage Shang Κίνα
Salvi Danés Vernedas Ισπανία

Σπορ

Φιναλίστ:
Pawel Kopczynski (Thomson Reuters) Πολωνία
Andrew McConnell Ιρλανδία
Palmer + Pawel Ηνωμένο Βασίλειο

Λίστα προκριθέντων:
Delfosse Colin Βέλγιο
Alvaro Deprit Ιταλία
Mikhail Domozhilov Ρωσία
Adam Pretty Αυστραλία
Scott Robin Barbour Νέα Ζηλανδία
Robin Utrecht Ολλανδία

Φύση & Άγρια ζωή

Φιναλίστ:
David Chancellor (Institute) Ηνωμένο Βασίλειο
Jacek Kusz Πολωνία
Palani Mohan Ινδία

Λίστα προκριθέντων:
Salil Bera Ινδία
Terence du Fresne Ελβετία
Barbara Leven ΗΠΑ
Suren Manvelyan Αρμενία
Tapash Paul Μπαγκλαντές

Τέχνες & Πολιτισμός

Φιναλίστ:
Rob Hornstra Ολλανδία
Anastasia Taylor-Lind Ηνωμένο Βασίλειο
Mattia Vacca Ιταλία

Λίστα προκριθέντων:
Javier Arcenillas Ισπανία
Jacek Swierczynski Πολωνία
Yannick Cormier Γαλλία
Alvaro Deprit Ιταλία
Susana Girón Ισπανία
Davide Monteleone Ιταλία
Andrea Santolaya Ισπανία

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Καμπάνια

Φιναλίστ:
Javier Arcenillas Ισπανία
Peter Franck (Client: Büro stoltenhoff) Γερμανία
Laura Pannack Ηνωμένο Βασίλειο

Λίστα προκριθέντων:
Michael Blann Ηνωμένο Βασίλειο
Felipe Cantillana Χιλή
Jan von Holleben Γερμανία
Miguel Navarro Ηνωμένο Βασίλειο
Michelle Siu Καναδάς
Roberto Soares-Gomes Βραζιλία
Daniele Testa Ιταλία

Ταξίδια

Φιναλίστ:
Jan Brykczynski Πολωνία
Luis Henry Agudelo Cano Κολομβία
Peter Franck Γερμανία

Λίστα προκριθέντων:
Giancarlo Ceraudo Ιταλία
Andrea Hamilton Ηνωμένο Βασίλειο
Cristina De Middel Ισπανία
Yurian Quintanas Nobel Ισπανία
Gianluca Pulcini Ιταλία
Lisa Wiltse ΗΠΑ

Μόδα

Φιναλίστ:
Peter Franck Γερμανία
Elizaveta Porodina Γερμανία
Jayden Tang Ηνωμένο Βασίλειο

Λίστα προκριθέντων:
Michelle Beatty Ηνωμένο Βασίλειο
Susi Belianska Ιταλία
Romano Decker Dejan Kutic Κροατία
Filippo Del Vita Ιταλία
Alice Pavesi Ιταλία
Dasha Ketsko Ουκρανία
Frauke Thielking Γερμανία

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Αρχιτεκτονική

Φιναλίστ:
Igor Chirikov Ρωσία
David Airob Ισπανία
Simon Norfolk Ηνωμένο Βασίλειο

Λίστα προκριθέντων:
Robin Broderick Καναδάς
Riccardo Budini Ιταλία
Tamas Bujnovszky Ουγγαρία
Alejandro Cartagena Μεξικό
Paula Gortazar Ηνωμένο Βασίλειο
David de Jong Ολλανδία
Michael Joseph ΗΠΑ

Πορτρέτο

Φιναλίστ:
Lei Liu Κίνα
Paolo Marchetti Ιταλία
Irina Werning Αργεντινή

Λίστα προκριθέντων:
Gwenn Dubourthoumieu Δημοκρατία του Κονγκό
Lavinia Parlamenti Ιταλία
Johann Rousselot Γαλλία
Javier Arcenillas Ισπανία
George Mayer Ρωσία

Τοπίο

Φιναλίστ:
Rona Chang ΗΠΑ
Lee Chee Wai Μαλαισία
Mitch Dobrowner ΗΠΑ

Λίστα προκριθέντων:
Regis Boileau Γαλλία
Ximena Etchart Αργεντινή
Jeroen Hofman Ολλανδία
Zhang Kechun Κίνα
Matthias H. Risse Γερμανία
Chaoliang Shen Ταϊβάν, Επαρχία της Κίνας
Stephen Wilkes ΗΠΑ

Νεκρή Φύση

Φιναλίστ:
Renan Cepeda Βραζιλία
Rena Effendi (Institute) Αζερμπαϊτζάν
Helen Thompson Ηνωμένο Βασίλειο

Λίστα προκριθέντων:
Michal Cole Ηνωμένο Βασίλειο
Peter Franck Γερμανία
Martina Geccelli Ηνωμένο Βασίλειο
Miri Mor Ισραήλ
Song Nian Ang Σιγκαπούρη
Gicheol Shin Δημοκρατία της Κορέας

Εννοιολογική Σύλληψη

Φιναλίστ:
Manuel Geerinck Βέλγιο
Luis Mallo ΗΠΑ
Cristina De Middel Ισπανία

Λίστα προκριθέντων:
Carlo D’Orta Ιταλία
Photographer Hal Ιαπωνία
Giuseppe Parisi Ιταλία
Carlos Henrique Reinesch Βραζιλία
Sanne Maloe Slecht Ολλανδία
Frauke Thielking Γερμανία
Patricia van de Camp Ολλανδία

Λίστα προκριθέντων φωτογράφων στην κατηγορία Open

Σε κάθε κατηγορία οι κριτές μπορούσαν να επιλέξουν μέχρι και 10 συμμετοχές.
Αρχιτεκτονική
Babul Bhatt Ινδία
Patrice Carré Γαλλία
Filippo Di Rosa Ιταλία
Fabrizio Intonti Ιταλία
Francisco Mendes Πορτογαλία
Rui Nunes Ηνωμένο Βασίλειο
Fulvio Pellegrini Ιταλία
José Ramón Montes Ισπανία
Thai Son Huynh Βιετνάμ

Τέχνες & Πολιτισμός
Dovile Dagiene Λιθουανία
Levi Fanan Βραζιλία
Kushal Gangopadhyay Ινδία
Antonio Iubatti Ιταλία
Sanket K Ινδία
Klaartje Lambrechts Βέλγιο
Oliver Mezger Γερμανία
Tan Nono Rahardian Ινδονησία
Samanta Sollima Ιταλία
Paul Störm Αυστραλία

Βελτιωμένη
Alexandr Afonin Ρωσία
Sandra Cifo ΗΠΑ
Paul Irving Ηνωμένο Βασίλειο
Milan Makarský Τσεχία
Frank Martin Eisele Γερμανία
Rodolfo Mejías Βενεζουέλα
Jochen Resch Γερμανία
Oren Shved Ισραήλ
Victor Vargas Villafuerte Καναδάς
Antonios Vlachou Σλοβακία

Σε χαμηλό φωτισμό
Elmar Akhmetov Καζακστάν
Edoardo Brotto Ιταλία
Ignasi Cunill Ισπανία
Teng Hin Khoo Μαλαισία
Sergey Kochmak Ρωσία
Christoph Krüger Γερμανία
Belentsova Natalia Ρωσία
Pansiri Pikunkaew Ταϊλάνδη
Derrick Woo Χονγκ Κονγκ
Heng Zee Kek Σιγκαπούρη

Φύση & άγρια ζωή
Nadav Bagim Ισραήλ
Anita Erdmann Καναδάς
Handri Fitrido Ινδονησία
Felicitas Frei Ελβετία
Giovanni Frescura Ιταλία
Peter Krejzl Τσεχία
Chan Kwok Hung Χονγκ Κονγκ
William Lee ΗΠΑ
Kuntal Paul Ινδία
Petar Sabol Κροατία

Πανόραμα
Pramiga Aditya Ινδονησία
Ionut Hrenciuc Ρουμανία
Istvan Nagy Ολλανδία
Noel Plaszkó Ουγγαρία
Matthew Post Αυστραλία
James Rider Ηνωμένο Βασίλειο
Terry Soo Αυστραλία
Ian Taylor Ηνωμένο Βασίλειο
steve Williams Ηνωμένο Βασίλειο
Denise Worden ΗΠΑ

Άνθρωποι
Victoria Bolshemennik Ισραήλ
Tommy Braxton Ηνωμένο Βασίλειο
Thomas Dymond Ηνωμένο Βασίλειο
Mehmet Fatih Yaldiz Τουρκία
Ana Gregorič Σλοβενία
Paul MacKinnon Ηνωμένο Βασίλειο
Christine Pearl ΗΠΑ
Fulvio Pellegrini Ιταλία
Zulkifli Thalib Ινδονησία
Игорь Лобанов Ρωσία

Χαμογελάστε
Ricky Alexander Ινδονησία
Nguyen Duc Tri Βιετνάμ
Gerold Guggenbuehl Ελβετία
Arnold Jumpay Φιλιππίνες
Anom Manik Agung Ινδονησία
Kivera Mara Ρεϊνιόν (Γαλλία)
Diana Mrazikova Σλοβακία
Meghann Prouse ΗΠΑ
Piotr Stasiuk Πολωνία

Σε κλάσματα δευτερολέπτου
Cemhan Biricik ΗΠΑ
Tobias Bräuning Γερμανία
Samuel Chan Κίνα
Andrzej Chrobot Πολωνία
Alessandro Falco Ιταλία
Don Horne Ιρλανδία
Johnny Joo ΗΠΑ
Gustavo Magnavacca Αργεντινή
Greg Parker Ηνωμένο Βασίλειο
Peter Prazenka Σλοβακία

Ταξίδια
Krzysztof Browko Πολωνία
Krzysztof Browko Πολωνία
Marco Lachmann-Anke Γερμανία
John Lai Teck Kee Μαλαισία
Carlos Macedonio Βραζιλία
N S Ng Σινγκαπούρη
Keith Pace Μάλτα
Suprijanto Suprijanto Ινδονησία
George Turnbull Ηνωμένο Βασίλειο
Malte Wittmann Γερμανία

Λίστα προκριθέντων φωτογράφων στην κατηγορία Νέων

Πολιτισμός
Hanne Grannestad Νορβηγία
Lam Ka Ho Χονγκ Κονγκ
Sahil Lodha Ινδία
Merijn Mulder Ολλανδία
Carolina Paltrinieri Ιταλία
Adrian Pelegrin Bonet Ισπανία
Kolyaskin Sergey Ρωσία
Benedek Varga Ουγγαρία

Περιβάλλον
Alla Aliokhina Ουκρανία
Kolyaskin Sergey Ρωσία
Thamyres Matarozzi Βραζιλία
Adrian Pelegrin Bonet Ισπανία
Bernard Pieterse Νότια Αφρική
Imanuel Thallinger Αυστρία
Kazi Sudipto Μπαγκλαντές
Kseniya Sovenko ΗΠΑ

Πορτρέτο
Tertious Alio Ρωσία
Hadi Asgari Ιράν
Lidia K Ηνωμένο Βασίλειο
Darya Kasyanova Ρωσία
Samujjwal Sahu Ινδία
Karina Sembe Ουκρανία
Kolyaskin Sergey Ρωσία
Felicia Simion Ρουμανία
Marina Tkhorzhevskaya Ρωσία
Berta Vicente Ισπανία

Σημαντικές ημερομηνίες 2012

07 Φεβρουαρίου Ανακοίνωση των φιναλίστ του διαγωνισμού Student Focus

20 Μαρτίου Ανακοίνωση των νικητών στην ερασιτεχνική ‘Ανοιχτή’ κατηγορία

26 Απριλίου Γκαλά τελετής απονομής του Sony World Photography Awards, στο London Hilton

27 Απριλίου Ανοίγουν οι εκθέσεις ‘Sony World Photography Award Winners’ και ‘World Photo, London exhibitions’ στο Somerset House του Λονδίνου

Το site του World Photography Organisation www.worldphoto.org, διαθέτει online γκαλερί φωτογραφιών και ειδήσεις, αναλυτικές πληροφορίες για τα βραβεία, τις διάφορες κατηγορίες, μια ενημερωμένη λίστα των μελών της Παγκόσμιας Ακαδημίας Φωτογραφίας, καθώς και τις σημαντικές για τη διοργάνωση ημερομηνίες.