Η ιαπωνική Panasonic Corp προειδοποίησε για ετήσιες ζημιές $10.2 δισεκατομμυρίων, όπως λέει το Reuters με κύριο ‘ασθενές’ σημείο το τμήμα των TV…

Ο Panasonic κάνει εκτιμήσεις για ζημιές των 780 δισ. yen μέχρι το Μάρτιο. Η εταιρία έχει σαν κύρια αιτία και τα κόστη για απώλειες όπως και επιχειρησιακές ρυθμίσεις για το τμήμα Sanyo Electric.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Panasonic, Fumio Ohtsubo ζήτησε συγνώμη για τη ζημιά: “I feel the responsibility for the huge amount,” είπε.

Από την άλλη δεν έδωσε σημάδια για κινήσεις όπως στη Sony όπου ο Howard Stringer αποχώρησε.

Για όλους υπάρχει και ένα ζήτημα συμβατότητας με τις εξελίξεις: όλες οι TV γίνονται “smart” με σύνδεση με άλλες συσκευές ενώ η Panasonic έχει χαμηλές επιδόσεις στον τομέα.

Η Panasonic μείωσε και τον προβλεπόμενο αριθμό των τηλεοράσεων που θα πουλήσει κατά ένα εκατομμύριο στα 18 εκατομμύρια, ενώ η εταιρία έχει στο πλάνο να μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά 17,000 μέχρι τον Μάρτιο με ζημιές 197.6 δισ. yen για το 3ο τρίμηνο του οικονομικού έτους από κέρδη το 2010/1.

Η εταιρία πάντως θα επιμένει στις τηλεοράσεις με προβλέψεις πως μέχρι το 2015 συνολικά θα υπάρχει μειωμένος όγκος πωλήσεων κατά 8% σε αγορά $92 δισεκατομμυρίων. Το πρόβλημα για την εταιρία είναι και οι plasma που θα έχουν 38% μείωση στα $7 δισ.

Η εταιρία πάντως παλεύει και με την αγορά το 2009 της Sanyo, μια αγορά που έγινε με στόχο το business-to-business και τις “green technologies.”

Η προηγούμενη τόσο κακή χρονιά για την Panasonic ήταν το 2001/02 με την απότομη πτώση στα PC, όπως είχε πει ο κος Hideyuki Suzuki, διευθυντής στην SBI Securities.

Τα καλύτερα τμήματα της εταιρίας σε κέρδη; ψυγεία, πλυντήρια και οικιακές συσκευές.