Είναι τα πιο πρεστιζάτα βραβεία που υπάρχουν για τον βιομηχανικό, και όχι μόνο, σχεδιασμό…

Μιλάμε για τα iF Design Awards με τη Sony να θριαμβεύει στα φετινά.

Όλα αυτά σε μια λαμπρή τελετή απονομής των βραβείων International Forum Design Awards (iF), στο Μόναχο που χάρισε στη Sony έξι Χρυσά Βραβεία, τη μεγαλύτερη επιτυχία της εταιρείας στο πλαίσιο των βραβείων iF μέχρι σήμερα.

Αυτά τα βραβεία ‘εξαιρετικής σχεδίασης’ απονεμήθηκαν σε μόλις 60 προϊόντα από τα 4.000 που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, με τη Sony να φτάνει φέτος σε υψηλά επίπεδα…

Τα ‘χρυσά’…

Εκτός όμως από τα χρυσά βραβεία για την τηλεόραση “BRAVIA” NX720, το Sony Tablet S ,τις φωτογραφικές μηχανές Cyber-shot DSC-TX55, «α» NEX-C3, και «α» NEX-7, αλλά και την επαγγελματική βιντεοκάμερα NXCAM NEX-FS100EK, η Sony κέρδισε και άλλα 16 βραβεία για τις επιδόσεις της στον τομέα του προϊοντικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού (‘product’ and ‘communication’ design).

Η iF αναγνωρίσει στη Sony για το νέο Sony Tablet S, ότι διαθέτει «εκπληκτικό design που εστιάζει στην αλληλεπίδραση του χρήστη με το περιεχόμενο». Η μεγάλη οθόνη, ο εργονομικός σχεδιασμός, ο οποίος δημιουργεί μια αίσθηση ελαφρότητας και σταθερότητας, και η μικρή κλίση της οθόνης, για μια πιο φυσική γωνία όταν χρησιμοποιείται σε επίπεδη επιφάνεια, συνθέτουν ένα πανέμορφο tablet, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να αφοσιωθεί πλήρως στο περιεχόμενο.

Για να μπορούν να δημιουργούν εικόνες, να τις απολαμβάνουν και να τις μοιράζονται στο Sony Tablet S, οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους, όχι μόνο με μία, αλλά τρεις βραβευμένες με το Χρυσό Βραβείο της iF ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές Sony, για κάθε επίπεδο φωτογράφου.

Είναι η Cyber-shot DSC-TX55, η «α» NEX-C3 και η «α» NEX-7, επιλέχθηκαν από την iF για το συνδυασμό της διαισθητικής τους λειτουργίας και του εκπληκτικού τους design, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τη μηχανή, είτε πρόκειται για πρωτάρηδες, είτε για εκκολαπτόμενους ερασιτέχνες, είτε για επαγγελματίες.

Τηλεόραση για ‘βραβείο’…

Η Sony Design επιδιώκει μια ουσιαστική ενσωμάτωση μορφής και λειτουργίας σε κάθε προϊόν, και έχουμε την αίσθηση ότι όλη αυτή η προσπάθεια παίρνει σάρκα και οστά με τη νέα μας τηλεόραση NX720 LCD TV Series, στην οποία η απίστευτη λειτουργικότητα κρύβεται πίσω από το μαύρο γυαλιστερό της πλαίσιο και την εξαιρετική αλουμινένια βάση της. Είναι για εμάς μεγάλη τιμή που η iF αναγνώρισε σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων τις προσπάθειές μας να επικεντρωθούμε σε ένα σχεδιασμό που να αντέχει στο χρόνο και να επιτρέπει στους πελάτες μας να δημιουργούν, να μοιράζονται και να απολαμβάνουν περιεχόμενο με μεγάλη ευκολία, σε πανέμορφα σχεδιασμένα προϊόντα», δήλωσε ο Tak Kawagoi, Director, Sony Design Centre Europe.

Sony Tablet S

Το Sony Tablet S είναι μια συσκευή ψυχαγωγίας media συμβατή με το λειτουργικό σύστημα Android και οθόνη 23,8 εκ. (9.4″). Η μεγάλη οθόνη σάς επιτρέπει να απολαμβάνετε μια πληθώρα υπηρεσιών, να σερφάρετε στο διαδίκτυο και να προβάλετε κάθε είδους περιεχόμενο. Η «έκκεντρη τοποθέτηση του κέντρου βάρους», ένα πρωτοποριακό design σύμφωνα με το οποίο το κέντρο βάρους της συσκευής αποκλίνει προς τη μία πλευρά της, δίνει στο χρήστη μια αίσθηση ελαφρότητας και σταθερότητας όταν κρατάει τη συσκευή στο χέρι, και κάνει ξεκούραστη την πολύωρη χρήση. Η ελαφριά κλίση της οθόνης όταν η συσκευή τοποθετείται σε ένα γραφείο, συμβάλλει επίσης στην άνεση του χειρισμού της.

“BRAVIA” NX720 Series

Η τηλεόραση NX720 χάρη στον επεξεργαστή X-Reality PRO προσφέρει περισσότερη ευκρίνεια και πιο ρεαλιστική εικόνα 3D, αλλά και έναν ολόκληρο online κόσμο με τις υπηρεσίες Sony Internet TV. Χάρη στο design, που περιλαμβάνει σκληρυμένο γυαλί 0,7 χιλιοστών και μαύρο γυαλιστερό πλαίσιο, η εικόνα φαίνεται σαν να «επιπλέει» στον αέρα μέσα από μια μαύρη επίπεδη επιφάνεια. Η αλουμινένια βάση με τα ενσωματωμένα ηχεία, τώρα ακόμη πιο λεπτή και compact, διαθέτει όχι μόνο εξαιρετική εμφάνιση, αλλά και απίστευτη ποιότητα ήχου. Δεν έχει γίνει κανένας συμβιβασμός στον τομέα της απόδοσης, ενώ η υψηλής ποιότητας τεχνολογία και λειτουργικότητα κρύβονται πίσω από την κομψή εμφάνιση της συσκευής, σε μια προσπάθεια να πετύχουμε μια τηλεόραση με design επόμενης γενιάς, που να αντέχει στο χρόνο.

Cyber-shot DSC-TX55

Οι σχεδιαστές της Sony, χωρίς να ζητούν το μικρότερο και λεπτότερο δυνατό μέγεθος με γνώμονα τη σμίκρυνση, εστίασαν σε ένα design που θα απευθυνόταν στο συναίσθημα του χρήστη, καθιστώντας τη χρήση της συσκευής μια ευχάριστη εμπειρία. Ειδικότερα, οι στρογγυλεμένες καμπύλες που έρχονται σε αντίθεση με τις λεπτομέρειες των πλήκτρων και της γύρω περιοχής και μαγνητίζουν το βλέμμα, και ο συνδυασμός λεπτών γραμμών και άγριας επιφάνειας στο φινίρισμα του αλουμινίου, χαρίζει στην φωτογραφική μηχανή έναν δικό της, ιδιαίτερο χαρακτήρα.

NEX-C3

Εκτός από τη χρήση εναλλάξιμων φακών, ο σχεδιασμός έλαβε υπόψη του και τα χαρακτηριστικά μιας εξελιγμένης φωτογραφικής μηχανής, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να τραβήξει καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο. Έλαβε επίσης υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με την φωτογραφική μηχανή και ενσωματώνει μια λαβή, η ρευστή φόρμα της οποίας γίνεται ένα με το χέρι. Το συγκεκριμένο design δημιουργεί μια αίσθηση μετεξέλιξης, η οποία κάνει την NEX-C3 να ξεχωρίζει από άλλες φωτογραφικές μηχανές της ίδιας κλάσης.

NEX-7

Αυτή η επόμενης γενιάς φωτογραφική μηχανή, χωρίς κάτοπτρο και με εναλλάξιμους φακούς, παρά τις τόσες εξελιγμένες λειτουργίες της, διαθέτει ένα ιδιαίτερα απλό design. Οι πολλαπλές λειτουργίες του περιβάλλοντος χρήστη, το οποίο ελέγχει τα εφέ σε τρείς άξονες, κατανέμονται σε δύο περιστροφικούς διακόπτες στο επάνω πάνελ και σε έναν τροχό στο πίσω πάνελ. Ο χρήστης έχει, έτσι, την εμπειρία ενός διαισθητικού χειρισμού σε πρωτοφανές επίπεδο και μια αίσθηση αμεσότητας. Το εξελιγμένο περιβάλλον χρήστη ελαχιστοποιεί την προβολή των λειτουργιών πάνω στο σώμα της μηχανής, δίνοντας έμφαση στην επίπεδη και απλή κατασκευή, καταρρίπτοντας την επικρατούσα άποψη ότι «εξελιγμένες λειτουργίες = πολύπλοκα εξωτερικά χαρακτηριστικά» που ισχύει βέβαια για τις συμβατικές φωτογραφικές μηχανές.

NXCAM NEX-FS100EK

Η Sony συνδύασε στοιχεία από δύο από τα πλέον πετυχημένα project της, τα συστήματα Compact φωτογραφικών μηχανών «α» και τις επαγγελματικές βιντεοκάμερες της σειράς “NXCAM”, για να μας προσφέρει την ιδανική βιντεοκάμερα με modular design. Η NEX-FS100E είναι εφοδιασμένη με έναν αισθητήρα “Exmor” Super 35 CMOS, ειδικά σχεδιασμένο για τη λήψη κινούμενης εικόνας. Είναι ιδανική για διαφημιστικά σποτ, για μουσικά βίντεο, αλλά και για λήψεις εξωτερικών σκηνών δράσης – για παράδειγμα στην παραγωγή μιας ταινίας.

 ‘iF Product Awards’

 • Tablet P
 • Τηλεόραση BRAVIA EX420 Series
 • Σύστημα Home Theatre DAV-SZ1000W DVD
 • Σύστημα Home Theatre BDV-L800 BD
 • Βιντεοκάμερα Handycam HDR-TD10 3D Camcorder
 • Φωτογραφική μηχανή ημιδιαπερατού καθρέπτη «α»77
 • Φωτογραφική μηχανή Cyber-shot DSC-J10
 • Προσωπικό σύστημα Docking SRS-BTV25
 • ICD-SX712/SX712D IC Recorder
 • RDP-XA700iP/X500iP Personal Audio Docking System
 • Οθόνη κεφαλής προβολής 3D περιεχομένου HMZ-T1
 • Φορητός υπολογιστής VAIO S Series
 • Φορητός υπολογιστής VAIO Z Series
 • Φορητός υπολογιστής VAIO L Series
 • WALKMAN W Series MP3 Player

Τα βραβεία ‘iF Communication Awards’

 • Περιβάλλον χρήστη (User Interface) για την «α» NEX-C

Υ περήφανοι δημιουργοί…

«H Sony είναι πολύ υπερήφανη για τα έξι χρυσά βραβεία – ένα περισσότερο από πέρυσι – που απέσπασε στο πλαίσιο της πολύ σημαντικής διοργάνωσης International Forum Design Award. Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου μόνο 60 βραβεία απονέμονται συνολικά σε όλες τις εταιρείες από τόσους διαφορετικούς κλάδους, αυτή η βράβευση αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Sony να καινοτομεί στον τομέα του design και της τεχνολογίας.

Από το Sony Tablet S, το οποίο σχεδιάστηκε με γνώμονα την απόλυτη χρηστικότητα, μέχρι τη “BRAVIA” TV NX720 που συνεχίζει την παράδοση του βραβευμένου πέρυσι σχεδιαστικού concept monolithic design, αλλά και τις φωτογραφικές μηχανές NEX-7 και NEX-C3, οι οποίες ενσωματώνουν την εξέλιξη της επίσης βραβευμένης, και εμβληματικής πλέον, σειράς E-mount, η Sony προσπαθεί συνεχώς να προσφέρει ευκολία χρήσης μέσα από υπέροχες συσκευές, στους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Θεωρούμε ότι αυτά τα βραβεία είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης της Sony να μη συμβιβάζεται ποτέ στο θέμα του design. Αυτή η στάση θα μας εμπνεύσει να προχωρήσουμε σε νέες προκλήσεις και νέα όρια και να θέσουμε νέα πρότυπα στο design», δήλωσε ο Masayoshi Tsuchiya, Head of Sony Design, Sony Corporation.