Το 2013 θα είναι πολύ καλύτερο από το 2012 στις τηλεοράσεις που είναι… υφεσιακό.

Ένας βασικός λόγος; μια τεχνολογία που ονομάζεται IGZO και θα παράγει μια νέα γενιά από νέες οθόνες υψηλής ευκρίνειας – ultra-high resolution displays.

Τι σημαίνει IGZO; Σημαίνει Indium Gallium Zinc Oxide και είναι ένα ημιαγώγιμο υλικό ενώ όπως φαίνεται έχει αρχίσει να αλλάζει τη βάση παραγωγής των οθονών TFT – thin-film transistors. Μιλάμε για το βασικό στοιχείο των οθονών LCD και OLED.

Το IGZO έχει ως υλικό ένα σημαντικό στοιχείο υπέρ του σε σχέση με το άμορφο πυρίτιο – amorphous silicon, που υπάρχει στις οθόνες TFT ενώ το αποτέλεσμα θα είναι τα ηλεκτρόνια να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Τα IGZO TFT είναι 40% πιο αποδοτικά από το εν λόγω ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό θετικό: οι οθόνες IGZO έχουν πιο μικρά pixel και μπορούν να αλλάξουν πιο σύντομα κατάσταση.

Τα πιο μικρά pixel σε μια συγκεκριμένη περιοχή των IGZO θα φέρουν τις λεγόμενες ultra-high resolution οθόνες με την ανάλυσης 2048 x 1536 οθόνη του iPad 3 να είναι υποψήφιες.

Τα πιο μικρά pixel σημαίνουν πως οι οθόνες είναι πιο λιγότερο ‘ενεργοβόρες’ ενώ για παράδειγμα η Sharp έχει αναπτύξει IGZO μοντέλα με 33% μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια. Και σήμερα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται οι πρώτες οθόνες με την εν λόγω εταιρία για παράδειγμα να έχει μετατρέψει μια από τις 8ης γενιάς LCD γραμμές παραγωγής της, την Kameyama 2 στην Ιαπωνία, για παραγωγή IGZO από το φθινόπωρο του 2011.

Για την ώρα τα μεγάλα panel κόβονται σε μικρότερα και χρησιμοποιούνται σε ultra-high resolution συσκευές ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε panel για notebook PC από το 2ο τρίμηνο φέτος και μετά μάλλον σε μόνιτορ υπολογιστών.

Η DisplaySearch πιστεύει πως το 2012 θα ανεβάσει τη ζήτηση αλλά επιθετικά η αγορά θα κινηθεί από το 2013 και μετά. Και με περιορισμένη παραγωγή, θα έχουν και περισσότερα κέρδη οι εταιρίες…