Πριν από δέκα χρόνια το αμερικανικό Ναυτικό είχε αποφασίσει να ετοιμάσει μια σειρά από μικρά, φτηνά και πολυάριθμα σκάφη. Ονομάζονταν Littoral Combat Ships και είχαν στόχο να καλύπτουν αποστολές απέναντι από μια ακτή.

Κι όμως, μετά από μια δεκαετία από κινήσεις πολιτικής, τελικά στις ΗΠΑ το LCS κατέληξε οτιδήποτε άλλο από ένα μικρό σκάφος.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας – People’s Liberation Army Navy, ετοιμάζουν ένα νέο μικρό σκάφος το Type 022 ένα “κανονικό ship-killer.”

Το PLAN όπως ονομάζεται το όλο σχέδιο, αφορά την κατασκευή 83 σκαφών Type 022. Σκάφη που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν περισσότερους από 640 πυραύλους κατά πλοίων σε ριπές.

Φυσικά αν ένα μέρος των Αμερικανών Στρατιωτικών έχουν μια άποψη αρνητική, άλλοι λένε πως τα Type 022 θα μπορούσαν να είναι στόχος εύκολος για υποβρύχια ή ελικόπτερα.

One thing is indisputable. The Type 022 is “a potential success story on how to field small combatants,” Patch wrote. Its merits in combat remain to be seen, but at least the ship exists to perform a combat role

Από την άλλη ο αριθμός παραμένει: σε επτά χρόνια έχουν κατασκευάσει 83 σκάφη των 400 τόνων τύπου Type 022 με κόστος τα $40 εκατομμύρια ανά σκάφος. Σε σύγκριση οι πανίσχυρες ΗΠΑ σε επτά χρόνια κατασκεύασαν μόνο δύο LCS στον ίδιο χρόνο με κόστος $600 εκατομμύρια.

Κάθε κινέζικο σκάφος έχει οκτώ πυραύλους, σύστημα αντιαεροπορικό και όπλα ενώ αντίθετα τα αμερικανικά σκάφη έχουν όπλα “plug-and-play” σε kit, και κανένα δεν έχει τελειώσει ως τώρα.

Σε μελέτες τους πάντως οι Αμερικανοί είδαν πως ανάμεσα στο 1988 και 1991 οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις κατάστρεψαν 42 τέτοια μικρά σκάφη FAC.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημαντικό στοιχείο είναι το κόστος και εδώ, όσο αποτυχημένο και να είναι το αμερικανικό LCS σκάφος – αφού ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει τι ρόλο έχει! – η διαφορά κόστους είναι τεράστια.

Και για την Κίνα είναι ένα όπλο που έχει χρήση στοχευμένη…