Μια μελέτη έχουμε ήδη του κόστους hardware ενός 2012 iPad που δείχνει πως τα ‘υλικά’ – Bill of Materials (BOM) είναι στα $310, ένα κόστος ανεβασμένο κατά $34 σε σύγκριση με το κόστος BOM του προηγούμενου iPad.

Ο υπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψιν το κόστος του software, διανομής και marketing και δείχνει πως το περιθώριο ‘κέρδους’ της Apple για το νέο iPad όταν αφαιρεθεί το hardware είναι 51%, μείωση από το 57% των πρώτων δύο μοντέλων.

Η ανάλυση έγινε από την UBM TechInsights και δείχνει πως μόνο τέσσερα από τα ‘συστατικά’ έχουν ανεβάσει το κόστος: “higher-resolution display, the newer A5X processor, the LTE radio modem and the expanded battery.”

Ουσιαστικά οι αλλαγές που έκανε η εταιρία ανέβασαν το κόστος με την οθόνη να κοστίζει ακριβότερα κατά $12 ανά μονάδα, τον επεξεργαστή $8 και την μπαταρία και το LTE modem άλλα $7 επιπλέον.

Το 2011 iPad είχε επίσης κατέβει στο 53% και τώρα με την έκπτωση των $100 θα πέσει κι άλλο αλλά λογικά θα ισορροπήσει με το μειωμένο κόστος λόγω παλαιότητας.

Για το iPad 2 το αρχικό BOM ήταν $276.27 και έπεσε στα $248.07.

Tο ποσοστό πάντως υπολογίζεται από την αγορά ως πολύ μεγαλύτερο των συσκευών Android tablet που ΔΕΝ έχουν καταφέρει να πουλήσουν σε μεγάλες ποσότητες και μετά καταφεύγουν σε εκπτώσεις.

Η δε Amazon ακόμη έχει μια μικρή ζημιά για κάθε Fire που πουλά.