Είναι η επονομαζόμενη οθόνη με την ανάλυση “retina”, μια οθόνη που έχει ονομαστεί έτσι από την Apple και τώρα θα έρθει στο νέο iPad. Τι είναι;

Είναι μια οθόνη με 3 εκατομμύρια pixels σε μια περιοχή που δεν έχει μέγεθος μεγαλύτερο από μια σελίδα χαρτί.

Με τόσα pixel ένα από τα ζητήματα είναι το λεγόμενο cross-talk (ή πιο τεχνικά capacitive coupling), και για να λύσει το ζήτημα, η εταιρία έχει να βρει τρόπο να ‘διαχωρίζει’ τα κανονικά pixels από τα καλώδια σήματος. Αυτό γίνεται με ένα στρώμα ρητίνης όπως λένε τα έγγραφα σε ανάλυση της DisplaySearch.

Με χρήση ενός ακρυλικού φιλμ με πάχος στα 3 μιικρόμετρα ανάμεσα στα pixel και τα καλώδια η εταιρία λέει πως σταματά τ cross-talk και αυξάνει το λεγόμενο “aperture ratio” — την ποσότητα της οθόνης από την οποία περνά φως.

Η τεχνολογία ονομάζεται Super High Aperture ή SHA και μπορούμε και στο παρακάτω διάγραμμα να δούμε τη διαφορά από το LCD.

Δεν είναι τεχνολογία της Apple φυσικά και η DisplaySearch λέει πως οι οθόνες SHA από την αρχή δημιουργήθηκαν από τις Sharp και JSR πριν από χρόνια αλλά δεν μπήκαν σε ευρεία παραγωγή λόγω κόστους και δυσκολιών στη μαζική κατασκευή.

Με την σημερινή μάχη όμως ήδη το 25% των σημερινών LCD κατά την DisplaySearch χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

Δεν είναι κάτι εξωτικό, αλλά υπόσχεται την καλύτερη εικόνα.