Η Foxconn επενδύει 133 δισ. yen ($1.6 δισ) στον κατασκευαστή των TV, την Sharp Corporation και στην εταιρία JV που έχει με τη Sony ενώ έχει ‘δεσμευτεί’ να αγοράσει άλλο 50% των Sharp LCD panel παραγωγών.

Το όλο deal είναι το μεγαλύτερο που έχει κάνει η εταιρία από την Ταϊβάν σε Ιάπωνα κατασκευαστή ενώ μοιάζει και περίεργη κίνηση όταν μόλις χθες η iSuppli είπε πως οι πωλήσεις flat-panel TV που ήταν σε πτώση, τώρα είναι στατικές.

Η επένδυση της Foxconn είναι διπλή: από τα $1.6 δισ, θα πάει ένα μέρος για το 9.9% στην Sharp Corp., ενώ ένα 46.5% στην Sharp Display Products Corp., την συνεργασία JV της Sony. Η Sharp τώρα θα έχει στην JV το 46.5% ενώ η Sony το 7%.

Κάποιοι πίσω από την κίνηση βλέπουν μια δημιουργία της φημολογούμενης Apple TV ενώ η IHS λέει πως η Sharp μπορεί να δώσει και σε iPad tablet τα δικά της panel με τεχνολογία IGZO – όχι, δεν είναι OLED.

Ο άλλος λόγο; “[Sharp is] in trouble and their very survival is at stake,” Edwin Merner, president of Tokyo-based Atlantis Investment Research, είπε στο Bloomberg αναλυτής. Και ίσως η συμμαχία να είναι για βοήθεια προσέθεσε.

Τον περασμένο μήνα η Sharp προειδοποίησε τις αγορές πως μπορεί να έχει ¥290 billion ($3.5 δις) ζημιές στις tv, αγορά όπου και οι Sony και Panasonic έχουν πρόβλημα: μαζί έχουν ζημιά $16 δις στο οικονομικό έτος.

Η μητρική της Foxconn, η Hon Hai, ανέφερε αύξηση σε πωλήσεις (NT$1.074 τρις, $36 δις) και καθαρά κέρδη (NT$35.0 δις; $1.2 δις) χάρη σε συμφωνίες όπως με την Apple.