Το Hummer έχει ξεπεραστεί.

Το δημιούργημα της AM General με την ονομασία High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicle (HMMWV, a.k.a. Humvee) εδώ και δύο δεκαετίες υπηρετεί ενώ έγινε ΚΑΙ pop culture αστέρι για λίγο.

Τώρα η BAE Systems και Navistar Defense ρίχνουν τις δικές τους προτάσεις για τον διάδοχο.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) και πλέον μπήκε στη δεύτερη φάση που ονομάζεται Engineering and Manufacturing Development (EMD) με τις εταιρίες να ετοιμάζουν λεπτομερή σχέδια με βάση τις στρατιωτικές προδιαγραφές.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο θέλει ένα 7-10τονο φορτηγό που θα είναι πολύ πιο ελαφρύ από το πλήρους θωράκισης όχημα όπως το MRAP (Mine Resistant Ambush Protected).

Η BAE System στο σχέδιο της έχει δώσει κάτι που μοιάζει με πιο slim MRAP και με σχήμα V στο κύτος για προστασία ενώ BAE κάτω από το καπό έχει έναν κινητήρα 6.7λιτρο Ford Powerstroke turbodiesel.

Η Navistar έχει προτείνει μια τροποποιημένη έκδοση του International Saratoga light tactical οχήματος που παρουσίασε τον περασμένο Οκτώβρη με έμφαση σε “flexibility”…

Το Humvee ήταν σχεδιασμένο για γραμμικές μάχης όπως στον Ψυχρό Πόλεμο ενώ σε μάχες όπως σε Ιράκ και Αφγανιστάν τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και έτσι χρειάστηκαν και προστασία όπως με τα MRAPs.

Στη φάση του EMD για το πρόγραμμα JLTV κάθε εταιρία θα ετοιμάσει 22 πρωτότυπα που θα δοκιμάσουν τα Army και Marine Corps των ΗΠΑ ενώ τρία συμβόλαια θα δοθούν τον Ιούνιο.