Ξόδεψαν περισσότερα από $40 δις. σε ένα ‘επείγον’ πρόγρραμμα οι Αμερικανοί και αυτό για να σώσουν ζωές και τώρα πρέπει να… βρουν τι να κάνουν οι ΗΠΑ με ειδικά, προστατευμένα από νάρκες οχήματα.

Μιλάμε για το πρόγραμμα Mine Resistant Ambush Prρόγηρected Vehicle που γρήγορα και βιαστικά μπήκε σε παραγωγή για χρήση στο Ιράκ. Μια σειρά από οχήματα με τεράστια, υπερ-ανθεκτικά σασί και πλαίσια. Το πρόβλημα; ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε και τα οχήματα, σχεδιασμένα ΜΟΝΟ για ανοιχτούς δρόμους με επίπεδη επιφάνεια, είναι ακατάλληλα για κακό έδαφος, κανονικό πόλεμο δηλαδή.

Κάποιες πιο ελαφριές εκδόσεις σχεδιάστηκαν για το Αφγανιστάν ενώ τώρα με τις απειλές στην Ασία, άλλαξαν οι στόχοι. Τεράστιος στόλος: οι ειδικοί υπολογίζουν πως κάπου 20,000 MRAP θα επιστρέψουν από το Αφγανιστάν και το Κουβέιτ, ενώ μέχρι σήμερα στόχος είναι να επισκευαστούν και να αποθηκευτούν για μελλοντικές συρράξεις

Για την ώρα και τους πολιτικούς δεν πειράζει η αποθήκευση ενώ το πρόβλημα παραμένει: τα MRAP ήταν μεγάλη επιτυχία αλλά 20.000 οχήματα να ‘στέκονται’ δεν είναι και λογικό.

Ειδικά όταν οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν το 2014.