Πίσω Γιάννη τα… καράβια! Οι μετατροπές σε αεροπλανοφόρα που ήταν αναγκαίες, έχουν καταργήσει τη επιλογή του F-35C.

Η Βρετανική κυβέρνηση άλλαξε ξανά τη γνώμη της για το F-35 Lightning II αλλά αντί για τον Καναδά, οι Βρετανοί ΔΕΝ εξετάζουν να καθυστερήσουν τις παραγγελίες τους ή να μειώσουν τις αγορές τους και από την άλλη να γυρίσουν στο F-35B – έκδοση short takeoff and vertical landing version, κάθετης προσγείωσης δηλαδή, αντί για τον έκδοση F-35C – carrier-based version.

Αρχικά το F-35B STOVL ήταν η επιλογή των Βρετανών, σε αντικατάσταση του Harrier, αλλά οι καθυστερήσεις τους είχαν αλλάξει γνώμη και πήγαν για το F-35C. Οι πρόσφατες βελτιώσεις πάντως έχουν δημιουργήσει νέα πνοή και σύμφωνα με τον βρετανό Υπουργό – British Defense Secretary Philip Hammond, τα σχέδια έχουν αλλάξει.

Η έκθεση τελικά αναιρεί την επιλογή του F-35 με τον Hammond να λέει πως το κόστος για την μετατροπή ενός αεροπλανοφόρου είναι διπλάσιο από τα αρχικάl $1.6 δις.

Σύμφωνα με μη αναγνωρισμένη πηγή, οι Βρετανοί έχουν ζήτημα εξαιτίας των Αμερικανών αφού οι Αμερικανοί επιμένουν να αγοράσουν το νέο σύστημα απογείωσης, το Electromagnetic Aircraft Launch System (EMALS) απευθείας από κυβερνητική συμφωνία – government-to-government foreign military sales (FMS), και όχι από τον κατασκευαστή κάτι που, ισχυρίζονται, πως προσθέτει 7% στο κόστος του EMALS system.

Οι Βρετανοί αναμένουν οι δοκιμές του F-35B να ξεκινήσουν το 2018 και αρχική χρήση – initial operational capability, το 2020.