Το 1897 ο κος Karl Elsener εγγράφει νομοθετικά το “soldiers’ knife” για χρήση από την Ελβετικό Στρατό.

Ο Elsener ήταν ένας κατασκευαστής χειρουργικών εργαλείων και σκευών και… “εθνικιστής”. Εκνευρίστηκε όταν έμαθε πως ο Ελβετικός Στρατός Swiss εισάγει λεπίδες της Solingen από τη Γερμανία. Ο Elsener αποφάσισε να ετοιμάσει ένα ‘ντόπιο’ πολυεργαλείο που θα μπορούν να φέρουν τα στρατεύματα στις Άλπεις..

Το πρωτότυπο από αυτό που ονομάστηκε Swiss army knife εμφανίστηκε το 1891 ενώ το αρχικό ήταν με ξύλινο σώμα και ενσωμάτωνε λεπίδα, κατσαβίδι και ανοιχτήρι. Ο Elsener το άλλαζε συνέχεια και προσέθεσε 2η λεπίδα και έναν επαναστατικό μηχανικό ανοίγματος όπως και πιο ανθεκτική λαβή.

Ο Elsener δημιούργησε και μια εταιρία με το όνομα Victoria κατά την μητέρα του και άνοιξε εργοστάστιο στην περιοχή Ibach, στους πρόποδες των Άλπεων.

Από το 1921 η εταιρία χρησιμοποιεί λεπίδες ανοξείδωτες και, οικογενειακή ακόμη, ονομάστηκε Victorinox, με το “inox” από τον γαλλικό όρο inoxydable για ανοξείδωτες. Σήμερα η εταιρία κατασκευάζει τόσα προϊόντα κάθε τύπου αλλά είναι και σύμβολο για την Ελβετία ενώ περισσότεροι από 34,000 ελβετικοί σουγιάδες κατασκευάζονται την ημέρα και ο Ελβετικός Στρατός δίνει έναν σε κάθε στρατευμένο με τη Victorinox να παρέχει 50,000 μαχαίρια κάθε χρόνο.

Οι παραλλαγές είναι απίστευτες όπως π.χ. το SwissChamp που έχει περισσότερα από… 20 εργαλεία! Συλλεκτικό είναι και το The Giant με 85 συσκευές για 110 λειτουργίες και κόστος $1,200!

Κάθε μοντέλο δε, εμπεριέχει τεχνολογία της εποχής…