Και να που ακόμη και ένα ‘κοινό’ εργαλείο όπως το Google Maps, μπορεί να κάνει την αποκάλυψη…

Ένας εμπορικός δορυφόρος έχει εμφανώς ‘δει’ ένα Μη Επανδρωμένο ρομποτικό αεροσκάφος – Unmanned Aerial Vehicle που ΔΕΝ έχουμε δε ποτέ. Μοιάζει δεν να είναι με χαρακτηριστικά stealth και έχει παρκάρει στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin και το ειδικό της τμήμα, το Skunk Works στο Palmdale της California. Η λήψη έγινε στις 4 Δεκέμβρη και έχει βγει σε ένα blog post του κυρίου George Kaplan, ένος “open-source” intelligence αναλυτή με χρήση μόνο δημόσιων υλικών.

Καλυμμένο με πλαστικό, δίπλα σε ένα F-16 και κοντά στις εγκαταστάσεις της US Air Force και του κρυφού Plant 42, έχει σχήμα όπως π.χ το Β-1, ιπτάμενη πτέρυγα δηλαδή και φαίνεται με το F-16 δίπλα, να έχει εκπέτασμα στα 10 μέτρα. Το Wired μίλησε με άτομα της Lockheed αλλά η εταιρία όντως δεν μιλά για τα του Skunk Works, που μας έχει δώσει τα επίσης Άκρως Απόρρητα στα 80s, F-117 stealth αλλά και τα θρυλικά U-2 και SR-71.

Να έχει σχέση με το RQ-170 που είδαμε το 2007 στο Αφγανιστάν και την πρώτη εμφάνιση των Sentinels; Το Danger Room λέει πως είναι το Sentinel και μάλιστα χτυπημένο ενώ ίσως να είναι το stealth P.420 βομβαρδιστικό που η Lockheed ετοίμασε το 1997.

Άλλη εντύπωση είναι πρωτότυπο για το πρόγραμμα του Αμερικανικού Ναυτικού, το πρόγραμμα Unmanned Carrier Launched Airborne Surveillance and Strike, τον νέο διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη με τις Lockheed, Boeing, Northrop Grumman και General Atomics να μάχονται για ένα σκάφος που το 2020 θα είναι σε υπηρεσία.

Από την άλλη όπως, σωστά, σημειώνει το Danger Room, αν ήταν με μεγάλη σημασία δεν θα έμενε σε κοινή θέα. Ή έγινε ένα λάθος (…)