Αυτή είναι μια πρόταση της CEBRA για μια εκλησία, τη New Church of Vaaler που βασίζεται στο πιο γνωστό σύμβολο του Χριστιανισμού: τον Σταυρό. Σε ένα νοτιοανατολικό τμήμα της Νορβηγίας, είναι ένα ισχυρό οπτικό σύμβολο με μια ασσύληπτη απλότητα. Και μια άριστη λειτουργικότητα.

Στο χωριό αυτό η νέα εκκλησία έρχεται στη θέση μιας παλιάς ξύλινης που κάηκε ολοσχερώς το 2009 ενώ είναι μια εξαιρετικής σημασίας εκκλησία για όλη την κοινότητα και έτσι η επόμενη κατασκευή έπρεπε να έχει και την ευαισθησία και να σέβεται την κοινωνική σημασία.

Ο ‘σταυρός’ είναι σε κλίση και έχει μια εικόνα καταπληκτική από κάθε σημείο. Η εκκλησία ‘τονίζει’ την καθετότητης και η θέση στο ανατολικό τμήμα του χώρου, δίνει μια συνοχή με το σημερινό ξωκλήσι και την ίδια ώρα χρησιμοποιούνται τα μονοπάτια της περιοχής.

Η κατασκευή έχει θέση και στο προηγούμενο στίγμα της καμένης εκκλησίας και υπάρχει ισχυρή παρουσία του χώρου της πισίνας. Απλά συνταρακτική.



Κλειδί και το φως που αποτελεί σημαντικό στοιχείο αφού και το εσωτερικό και το εξωτερικό παίζουν το ρόλο τους.

Η Νορβηγία έχει παράδοση στο ξύλο και έτσι σε συνδυασμό με το φως, είναι ένα συνταρακτικό αποτέλεσμα αφού ‘ζωντανεύουν’ τα στοιχεία της κατασκευής.