H Research In Motion παρουσίασε ένα update των BlackBerry 10 developer toolkits. Τα toolkits είναι διαθέσιμα σε beta για δωρεάν download από το: http://developer.blackberry.com.

Το update προσθέτει ένα ευρύ φάσμα νέων χαρακτηριστικών και βελτιώσεων, συμπεριλαμβάνοντας δύο βασικά set από Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογών (Application Programming Interfaces, APIs) για τους BlackBerry 10 developers – ένα πλαίσιο επίκλησης εφαρμογών (application invocation framework), το οποίο θα επιτρέψει στις εφαρμογές BlackBerry 10 να αλληλεπιδρούν αδιάλειπτα μεταξύ τους, και τις Push APIs, που θα επιτρέψουν στους developers να αξιοποιήσουν την παγκόσμια υποδομή BlackBerry και να στέλνουν ειδοποιήσεις και άλλο περιεχόμενο σε συσκευές BlackBerry 10.

Το application invocation framework θα δώσει τη δυνατότητα στους developers να «δέσουν» τις εφαρμογές τους στα μητρικά χαρακτηριστικά του BlackBerry 10 καθώς και σε άλλες εφαρμογές, παρέχοντας μια αδιάλειπτη και συνεχιζόμενη εμπειρία στους χρήστες. Οι developers θα έχουν επίσης πρόσβαση σε ένα μεγαλύτερο πεδίο από δείγματα και παραδείγματα εφαρμογών τόσο σε native development όσο και σε HTML5.

Push APIs

Οι Push APIs θα επιτρέψουν στους BlackBerry WebWorks και Adobe® AIR® developers να αξιοποιήσουν τη μοναδική τεχνολογία και υποδομή push της RIM προκειμένου να προωθήσουν το περιεχόμενο από τους application servers τους απ’ευθείας στους τελικούς χρήστες, επιτρέποντας άμεση πρόσβαση που δεσμεύει και συνδέει τους καταναλωτές με τις εφαρμογές τους.

H RIM εγκαινίασε ακόμη το BlackBerry App World™ Vendor Portal για δοκιμαστικές συσκευές BlackBerry 10 Dev Alpha. Το portal θα επιτρέπει τώρα στους developers να στοχεύσουν τη δοκιμαστική συσκευή BlackBerry 10 Dev Alpha για εφαρμογές, δίνοντας τη δυνατότητα στους developers με BlackBerry 10 Dev Alpha test devices να μοιράζονται και να έχουν πρόσβαση ο ένας στις εφαρμογές του άλλου, καθώς και να παρακολουθούν τι κάνουν οι συνάδελφοί τους με την πλατφόρμα.

Η RIM υπογράμμισε τη δέσμευσή της στην κοινότητα των developers κατά τη διάρκεια του πρώτου BlackBerry 10 Jam event τον Μάιο και ενίσχυσε αυτή τη δέσμευση κατά τη διάρκεια του BlackBerry 10 Jam World Tour. Οι sessions για developers πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ περισσότερα sessions έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι.
O Tim Shepherd, Senior Analyst στην Canalys, o οποίος παρευρέθηκε σε ένα από τα sessions του BlackBerry 10 Jam, σχολίασε: «Υπήρχε ένας θετικός θόρυβος μεταξύ των developers στο BlackBerry 10 Jam World Tour και πραγματικό ενδιαφέρον και ενθουσιασμός σχετικά με την πλατφόρμα».

Περισσότεροι από 5.000 developers παρευρέθηκαν στα BlackBerry 10 Jam events και περισσότερες από 5.000 δοκιμαστικές συσκευές BlackBerry Dev Alpha θα διανεμηθούν από αυτές τις εκδηλώσεις ενώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το BlackBerry 10 Jam World tour και τις προσεχείς ημερομηνίες και περιοχές επισκεφθείτε το: http://www.blackberryjamworldtour.com.

Το BlackBerry 10 WebWorks SDK θα υποστηρίζει πλέον το invocation framework και οι εφαρμογές θα μπορούν να καταχωρηθούν ως στόχοι για επίκληση από άλλες εφαρμογές. Οι web developers μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στις νέες APIs για push, swipe down events και context menu.

Το BlackBerry WebWorks επιτρέπει στους developers να χρησιμοποιήσουν HTML5 και CSS για να δημιουργήσουν εφαρμογές και παρέχει JavaScript bindings στις μητρικές APIs της συσκευής, μαζί με UI toolkits ανοιχτού κώδικα όπως το jQuery Mobile, το Sencha και το bbUI.js από την RIM, για να δημιουργήσουν applications με ικανότητες παρόμοιες με αυτές της μητρικής –  περισσότερα στο Inside BlackBerry Developer Blog: HTML5 Support and Web Development for BlackBerry 10 .

Native Development

Εκτός από το Invocation framework για αδιάλειπτη ενοποίηση των εφαρμογών, το πλαίσιο BlackBerry Cascades application framework για C/C++ ή Qt developers προσφέρει υποστήριξη pinching για zoom και μεγάλες βελτιώσεις του UI σε εμφάνιση και αίσθηση. Η BlackBerry 10 Native SDK έχει προσθέσει API υποστήριξη για NFC, Cryptography, Audio Manager, Slogger2 και Notifications Manager.
Για περισσότερες πληροφορίε επισκεφθείτε το Inside BlackBerry Developer Blog: Native Development for BlackBerry 10 .

Πρόσθετη γλώσσα υποστήριξης

Τα εργαλεία BlackBerry 10 SDK για Adobe® AIR® και το BlackBerry 10 Runtime για Android Apps tools έχουν επίσης ανανεωθεί με τα AIR tools να υποστηρίζουν πλέον τόσο τις Push APIs, όσο και το invocation framework. Τα Android εργαλεία υποστηρίζουν τώρα: in-app payment, κάμερα και multi-window υποστήριξη APIs.
Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την υποστήριξη για developers, παρακαλώ επισκεφθείτε τα Inside BlackBerry Developer Blog posts σε Android και Adobe AIR updates.

Χρήσιμα Links για Developers

BlackBerry Developer Zone: http://developer.blackberry.com
Inside BlackBerry Developer Blog: http://devblog.blackberry.com
Twitter: @BlackBerryDev: http://www.twitter.com/blackberrydev
BlackBerry App World: http://appworld.blackberry.com
Developer Success Stories: https://bdsc.webapps.blackberry.com/devzone/whyblackberry/stories