Και αυτό γιατί το X-51A Waverider — με τεχνολογία για πολύ υψηλές ταχύτητες, hypersonic, εκτοξεύτηκε από τις ακτές της California αλλά απέτυχε να εκτελέσει πλήρως την αποστολή…

Το Waverider, ήταν προσαρτημένο σε ένα βομβαρδιστικό B-52 αλλά 16 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση ένα πτερύγιο – control fin, απέτυχε και χάθηκε ο έλεγχος.

Το πρόγραμμα είναι κοινό της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας = U.S. Air Force, της NASA και του Πενταγώνου που αναζητούν τεχνικά πτήσεις με “hypersonic” ταχύτητες μέσα στην ατμόσφαιρα, ταχύτητες Mach 5 δηλαδή.

Το X-51A Waverider αναμένονταν να φτάσει τα Mach 6 300 πριν βρεθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό.

“It is unfortunate that a problem with this subsystem caused a termination before we could light the Scramjet engine,” είπε ο κος Charlie Brink, X-51A Program Manager για το Air Force Research Laboratory που πάντως ήταν ευχαριστημένος με τα δεδομένα.

Το Waverider έχει σχεδιαστεί για χρήση συνδυασμού των τεχνολογιών scramjet, τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο και οξυγόνο από την ατμόσφαρα.

Όλα ξεκίνησαν από το 2004 και με κόστος τα $140 όπως λέει το GlobalSecuriy.org. ενώ ήταν το 3ο από τα 4 Waveriders που έχουν κατασκευαστή και το 2012 ένα Waverider πέταξε σε Mach 4.88 για τρία λεπτά.

Υπόσχονται; πολύ, μα πολύ γρήγορα ταξίδια αλλά και όπλα…