… όπως λέει αναλυτής και μεταφέρει το Wired. Σοκ: το ρωσικό μαχητικό T-50, ένα stealth πρωτότυπο μαχητικού που έκανε το ντεμπούτο τον Γενάρη του 2010, είναι ΕΛΑΦΡΑ λιγότερο stealthy από το αμερικανικό F-22 και στα ίδια επίπεδα του F-35.

Και επιπλέον υπάρχουν σημεία στα οποία είναι καλύτερο των αμερικανικών μαχητικών μια συναρπαστική αποκάλυψη με την πρώτη ανάλυση που έχει γίνει επιστημονικά του T-50 σε θέματα stealth – Radar Cross-Section (RCS). Την ανάλυση έκανε ο κος Dr. Carlo Kopp, αναλυτής ανεξάρτητου think tank Air Power Australia: “The shaping of the T-50 is inferior to that of the F-22 Raptor,” λέει ο Kopp σε μια αναλυτική μελέτη του F-35 με το Τ-50, αλλά λέι με “similar … RCS behavior.”

Για να φτάσει το Lockheed Martin F-35 και το F-22 το μαχητικό πρέπει να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα, λέει, και οι μηχανικοί της Sukhoi θα πρέπει να κάνουν αλλαγές σχεδιασμού στο τμήμα κινητήρων του T-50 και να στήσουν μια επικάλυψη από υλικό που απορροφά την ακτινοβολία – RAM, radar-absorbing material.

Με αυτές τις αλλαγές το T-50 θα έχει “specular RCS performance will satisfy the Very Low Observable (VLO) requirement that strong specular returns are absent in the nose sector angular domain,” λέει η κος Kopp κάτι που απλά σημαίνει πως με συγκεκριμένη εξέλιξη θα δώσει άριστα μάχη με τα μαχητικά των Αμερικανών.

Σας έχουμε όλη την απίστευτα ενδιαφέρουσα ανάλυση…

Και αυτές οι αλλαγές ΔΕΝ είναι κάτι περίεργο ή δύσκολο αφού και τα F-22 και F-35 είχαν πολλές αλλαγές στον σχεδιασμό και μηχανολογικά στα 15 ανάπτυξης τους ενώ τα T-50, τέσσερα πρωτότυπα, έχουν μόλις τρια χρόνια εξέλιξης και, η έκπληξη, οι Ρώσοι θέλουν να τα ρίξουν σε υπηρεσία το 2016 το νωρίτερο.

Το 2016 λογικά οι Αμερικανοί θα έχουν combat-ready F-35 και 180 F-22 σε υπηρεσία, ένα μαχητικό προηγμένο αλλά και με προβλήματα παρά τα 77 δις για ανάπτυξη.

Το ρωσικό μαχητικό ο Kopp λέει πως θα έχι το πλεονέκτημα της “extreme plus agility” και “exceptional combat persistence, the result of an unusually large 25,000-pound internal fuel load.” Που σημαίνει πολλά καύσιμα εσωτερικά και περισσότερη ώρα στον αέρα.

Ο αναλυτής λέει πως το T-50 δεν θα το βλέπουν τα σημερινά αμερικανικά ραντάρ αλλά ΜΟΝΟ μερικά Κινέζικα στημένα ως “counter-VLO radars,” ειδικά για τα αμερικανικά stealth και το E-2 του αμερικανικού Ναυτικού.



“No fundamental obstacles exist in the shaping design of the T-50 prototype which might preclude its development into a genuine Very Low Observable design,” λέει ο Kopp. Και δεν είναι είναι καλά νέα για τους Αμερικανους ειδικά αν και η Ινδία βάλει χρήματα για την πιο γρήγορη εξέλιξη όπως ακούγεται.