Οι ειδικοί στα στρατιωτικοί ονομάζουν 5η διάσταση – “fifth domain”, μετά τη γη, το νερό, τον αέρα και το διάστημα, τον κυβερνοχώρο.

Και τώρα μια νέα διάσταση μάχης πλησιάσει: ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Προσοχή: δεν μιλάμε για επηρεασμό πνευματικής κατάστασης και συναισθημάτων. Μιλάμε την απόλυτη μάχη, αυτό που ο Clausewitz ορίζει ως νίκη: να αναγκάσεις έναν αντίπαλο να υποταχθεί στην θέληση σου…

Σοκαριστικό;

Μιλάμε για πόλεμο με τις τεχνολογίες που ονομάζονται brain-computer interface (BCI) technologies και συνδέουν συσκευές με εγκεφάλους.

Οι Chloe Diggins και Clint Arizmendi είναι αναλυτές στον Αυστραλιανό Στρατό και το ειδικό κέντρο Land Warfare Studies Centre και πιστεύουν πως κάτι τέτοιο, όπως λέει το Wired, είναι εφικτό.

Πρώτες κινήσεις…

Σήμερα στον τομέα του BCI ασχολούνται σε πρώτη φάση με κάτι που… οι Ιάπωνες και τα anime τους έχουν δείνει εδώ και δεκαετίες σε παιδικά (!): μιλάμε για έλεγχο ρομπότ και μηχανημάτων με τον εγκέφαλο. Αρχικά μιλάμε για Ρομποτικά Μη Επανδρωμένα Οχήματα και εξωσκελετούς για Υπερστρατιώτες..!

Ήδη όμως από την άλλη με τα BCIs αναμένεται και να δωθεί μια μάχη για να ιατρευτούν ή να βοηθηθούν στρατιώτες που έχουν προβλήματα με αναπηρίες ή εγκεφαλική λειτουργία.

Τι μπορεί να γίνει; τα BCIs μπορεί να σκοτώσουν και τον εχθρό.

Διαβάστε