…αναζητώντας τον διάδοχο του πυριτίου.

Είναι το γραφένιο. Ένα υλικό που υπόσχεται πάρα πολλά για τα μελλοντικά τσιπ. Το λεγόμενο Graphene Research Initiative έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ένα πρόγραμμα που είναι ο ένας, από τους δύο νικητές στον διαγωνισμό Future and Emerging Technologies (FET).

gr2

Κάθε project που θα επιλεγεί θα λάβει €1 δις χρηματοδότησης για 10 χρόνια έρευνας στα “at the crossroads of science and technology”. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη χορηγία που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ ο άλλος νικητής του βραβείου FET είναι ένα σχέδιο για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου.

gr

Γιατί είναι επανάσταση;

Το δε Graphene project θα εξετάζει κάθε πιθανότητα – “investigate and exploit the unique properties of a revolutionary carbon-based material”. Χημικά και φυσικά χαρακτηριστικά στο μικροσκόπιο των ερευνητών με βάση το σχέδιο ενώ μιλάμε για πάχος μόλις ενός ατόμου που έχει αγωγιμότητα καλύτερη του πυριτίου, είναι 100 με 300 φορές πιο ισχυρό από το ατσάλι και έχει “unique optical properties”.

Πάντως το γραφένιο έχει ονομαστεί “the wonder material of the 21st Century” και σχολιάζεται όσο σημαντικό όσο το πλαστικό για τον 20ο αιώνα.

gr2

Η έρευνα στο γραφένιο είναι παράδειγμα της λεγόμενης “translational nanotechnology” και ακολουθεί τεχνολογίες που μεταφέρονται σε εμπορικά προϊόντα ενώ το υλικό και άλλα σχετικά με αυτό, πιστεύεται πως θα έχουν αποτέλεσμα στον χώρο του ICT και βραχυχρόνια και μακροχρόνια.

Το δε Graphene FET project θα το οδηγήσει ο καθηγητής Jari Kinaret, από το σουηδικό πανεπιστήμιο Chalmers και θα συμμετέχουν 100 ερευνητικές ομάδες, 136 βασικούς ερευνητές και τέσσερις επιστήμονες βραβευμένους με Nobel.

Πολλές και οι εταιρίες που θα συμμετέχουν όπως η Nokia που “flying the flag for the electronics corner, as well as the mobile one, with realistic dreams of improving the industry” ενώ το γραφένιο υπόσχεται βελτιώσεις σε πολλά υλικά γενικότερα.

Ο δεύτερος νικητής στο FET, το Human Brain Project, θα οδηγήσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου στον κόσμο για το είδος και επιστήμονες από 87 ιδρύματα με την ηγεσία του institutions καθηγητού Professor Henryμε Markram από το École Polytechnique Fédérale de Lausanne έχουν σαν στόχο το καλύτερο μοντέλο που έχει ετοιμαστεί ποτέ.

Τα προγράμματα θα λάβουν χώρα και με βάση το πρόγραμμα Horizon 2020 που ξεκινά το 2014 και όλο το πρόγραμμα είναι σημαντικό για την ΕΕ με “greater benefits to Europe over the long-term, including new technologies and faster innovation”, για τους Ευρωπαίους.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανακοίνωσε το ξεκίνημα στο δικό του £25 εκατομμυρίων Graphene Research Centre με υποστήριξη και από τη βιομηχανία αλλά και εταιρίες όπως τις Nokia, Plastic Logic, Philips, Dyson και BaE.