Meteorite

Οι μετεωρίτες που έπεσαν στο Chelyabinsk της Ρωσίας δεν τραυμάτισαν μόνο εκατοντάδες άτομα. Άρχισαν μια εξωγηινοκαταστροφικοαρμαγεδονικοψυχροπολεμικη κούβεντα που θα κρατήσει χρόνια.

Το δε Διαστημικό κέντρο Goddard της NASA δημοσίευσε και μια φωτό του ίχνους σκόνης – vapor trail του μετεωρίτη από το όργανο SEVIRI που βρίσκεται πάνω στην δορυφόρο Meteosat-10 στις 15 Φλεβάρη.

RussiaMeteorVapor

Στην περιοχή του Τσέλιαμπινσκ, περίπου 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας υπάρχουν πολλά εργοστάσια, ένα πυρηνικό εργοστάσιο και το κέντρο εναπόθεσης πυρηνικών αποβλήτων Mayak ενώ η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών εκτιμά πως η ταχύτητα της εισόδου του μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα ήταν της τάξης των 54.000 χλμ/ώρα, πριν η τριβή προκαλέσει την διάλυσή του, σε ύψος 30 ως 50 χλμ.

Trail left by meteor shard hitting Russia

13

14

Η Ακαδημία, εκτιμά ακόμη ότι το βάρος του ουράνιου σώματος που μπήκε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας ήταν της τάξης των 10 τόνων, πριν διαλυθεί σε κομμάτια και εκραγεί.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μετεωρίτη εδώ και έναν αιώνα και η ενέργεια φτάναι στα επίπεδα πυρηνικής βόμβας όπως λέει το Nature.

PS Πάντως στα Transormers ήταν καλύτερο το εφέ…

Meteor-Strike

PS 2 Ευτυχώς στη Ρωσία όλοι έχουν κάμερες στο παρπρίζ…