Την ίδια ημέρα που είδαμε το εντυπωσιακό, όσο και σοκαριστικό θέαμα των μετεωριτών, η εταιρία εξορύξεων Deep Space Industries (DSI) προτείνει κάτι έξυπνο…

Close shave

Να ετοιμαστεί μια σειρά από γραμμές φύλαξης – sentry lines, στο διάστημα και με αυτούς του δορυφόρους να μελετώνται όπως και να ανιχνεύονται τα σώματα με επικινδυνότητα – near-Earth objects.

asteroid-sentry-1

Την περασμένη παρασκευή 15 Φλεβάρη και στις 9.26 το πρωϊ τοπική ώρα, ο μετεωρίτης που σύμφωνα με την υπηρεσία Roscosmos και τη NASA, είχε διάμετρο δύο μέτρα και βάρος δέκα τόνους ταξίδεψε με ταχύτητα 54,000 χιλιόμετρα/ώρα.

Τι προτείνουν;

Σε τηλεδιάσκεψη η NASA είπε πως εξεράγει 19-24 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος με ισχύ 300 κιλοτόνων συμβάν που μάλιστα την ίδια ημέρα με το πέρασμα του αστεροειδή 2012 DA14 που συνέβη στις 1925 GMT και σε απόασταση 17,239 μίλια (27,743 χιλιόμετρα) από τη γη.

Απόσταση που σε διαστημικούς όρους, είναι απόσταση αναπνοής…

asteroid-sentry-1

Η εταιρία DSI, λέει πως υπάρχουν 10,000 αστεροειδής που είναι ‘κοντά’ στη γη με τους περισσότερους να μπορούν να καταστρέψουν μια πόλη ενώ 900 ανακαλύπτονται κάθε χρόνο.

Η πρόταση της DSI είναι η τοποθέτηση σειράς δορυφόρων που θα ιχνηλατούν και θα αναχαιτίζουν αστεροειδείς.

“The hundreds of people injured in northern Russia show it’s time to take action and no longer be passive about these threats,” λέει ο κος Rick Tumlinson, της Deep Space Industries με τους δορυφόρους να ονομάζονται FireFly και να μελετούν με λεπτομέρια τα πάντα για τους αστεροειδής αυτούς.

Πόσο; “Placing ten of our small FireFly spacecraft into position to intercept close encounters would take four years and less than US$100 million. This will help the world develop the understanding needed to block later threats,” λέει η εταιρία.

Πάντως η εταιρία αυτή ήδη ετοιμάζει ένα δίκτυο δικό της για το 2015.