Η Sony Computer Entertainment Inc δεν παρουσίασε χθες τίποτα λιγότερο από το Απόλυτο Σύστημα για ψυχαγωγία. Και όλα τα άλλα είναι απλά κουβέντες.

New-Dualshock-2

Το επονομαζόμενο PlayStation 4 (PS4™) θα είναι ένα “next generation computer entertainment system” λοιπόν, που θα ορίσει μια εμπειρία γεμάτη από πλούσιο και γεμάτο βάθος παιχνίδι = “that redefines rich and immersive gameplay with powerful graphics and speed, intelligent personalization, deeply integrated social capabilities, and innovative second-screen features.”

image04

Σε συνδυασμό πάντως με την τεχνολογία PlayStation®Network που αποκαλύψαμε και θα βασίζεται σε τεχνολογία cloud, το PS4 ναι μεν θα δίνει ένα απίστευτο, χωρίς όρια οικοσύστημα, με επίκεντρο τους gamers, αλλά θα είναι ΚΑΙ πανίσχυρο.

Και το καλό: το PS4 θα είναι διαθέσιμο στις γιορτές του 2013.

“Gamer Focused, Developer Inspired…”

Το PS4 είναι σχεδιασμένο ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ για games και γενικότερα εμπειρίες – immersive experiences, για PlayStation gamers. Το δε PS4 για να να κάνει αυτά εφικτά, θα χρησιμοποιήσει τους καλύτερους game developers και τη δημιουργικότητα τους ενώ θα συνδέεται απλά για έναν “world of experiences” με το PlayStation στο κέντρο ΚΑΙ με την κονσόλα και με mobile στοιχεία μέσω του PlayStation® Network (PSN).

sce208

Τι hardware διαθέτει;

Το σίγουρο είναι ένα: το PS4 system θα είναι πανίσχυρο με μια αρχιτεκτονική υψηλών επιδόσεων και εύκολο προγραμματισμό – high performance and ease of development.

Το PS4 είναι στημένο γύρω από ένα πανίσχυρο custom τσιπάκι με οκτώ x86-64 cores και έναν κορυφαίο επεξεργαστή γραφικών – graphics processor.

Αυτή η Graphics Processing Unit (GPU) θα είναι ενισχυμένη ειδικά και συνδυασμό μιας GPU “for general purpose computing” (GPGPU) όπως και προσομείωση – physics simulation.

sce206

Η GPU θα έχει μια συνδυασμένη συστοιχία από 18 compute units με συνολικά 1.84 Teraflops επεξεργαστικής ισχύος για: “graphics, simulation tasks, or some mixture of the two.”

 

Κορυφαία μνήμη…

Τελικά το μάθαμε: το PS4 θα έχει 8 GB unified system memory, με GDDR5 τεχνολογία και 176 GB/δευτ, bandwidth για καλύτερα γραφικά.

Το αποτέλεσμα για τους gamers; “new games with rich, high-fidelity graphics and deeply immersive experiences that shatter expectations.”

Shared Game Experiences

sce205

Η άλλη επανάσταση θα είναι το social interaction. Κεντρική ιδέα για το PS4 είναι το shara. Με hardware αρχιτεκτονική κορυφαία, το PS4 δίνει ειδική, “always on” video compression και decompression των συστημάτων για “seamless uploading of gameplay.”

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πως οι gamers αν και θα έχουν κορυφαία γραφικά και gaming ΔΕΝ θα έχουν να αργεί η εμπειρία αφού θα υπάρχει ειδική, νέας γενιάς, εμπειρία.

Επίσης θα κάνουν share με ΕΝΑ κουμπί ενώ οι gamers πατώντας το “SHARE button” στον controller, θα έχουν μερικά λεπτά gameplay, θα το κάνουν tag και θα επιστρέφουν στο game με το βίντεο να κάνει upload ενώ παίζουν.

sce209

Και θα κάνουν share σε images και βίντεο σε networking υπηρεσίες όπως το Facebook.

Ακόμη το PS4 θα επιτρέπει να δημοσιεύεις το gameplay real-time σε friends με live internet streaming όπως το Ustream!

Σε live σύνδεση οι friends θα κάνουν comments σε streamed gameplay και αν κολλήσει ο gamer σε δύσκολο level, friends θα κάνουν για να… βοηθήσουν!

Σε δε Facebook account με το Sony Entertainment Network account μαζί, οι PS4 users θα έχουν δυνατότητα co-op play και “cross-game chat”.

PS4 Second Screens

το PS4 έχει και second screens δυνατότητα με τα PlayStation®Vita (PS Vita), smartphones και tablets ΟΛΑ να συνδέονται με gamers για το αγαπημένο τους content παντού!

Οι δε second screens θα λειτουργούν σε “Remote Play” και το PS4 τα ξεκλειδώνει με το PS Vita να είναι companion device!

Το δε SCE το ονομάζει “PlayStation®App” και έτσι iPhone, iPad, και AndroidTM based smartphones και tablets γίνονται second screens!

Βλέπεις π.χ maps σε second screens σε ένα adventure game, αγοράζεις PS4 games και άλλα!!!

Immediate Gameplay

Το PS4 ΜΕΙΩΝΕΙ το lag time ανάμεσα σε players και content με το “suspend mode” ώστε να μένει σε low power state αλλά να διατηρεί το game session.

Σε πόσο το boot; Με το PS4, gamers απλά πιέζουν το power button και…έτοιμοι!

Το PS4 αφήνει και games να γίνοντι downloaded ή updated στο background ή σε stand-by mode ενώ οι digital τίτλοι είναι playable ΕΝΩ κατεβαίνουν!

Personalized, Curated Content

Νέα και η PS4 menu screen με game-related information shared με friends, βλέπεις το friends’ gameplay και αποκτάς information με recommended content και games, TV και ταινίες.

Τι θέλει να κάνει το PS4; download times μηδενικό!!!

Gaming στο Cloud

sce16

Από το November 2006, το PlayStation Network είναι σε 67 χώρες με downloaded 2.8 δις φορές και συνδυάζεται τώρα με την τεχνολογία της Gaikai Inc στο cloud. Στόχος; “free exploration possible for various games.”

Μόλις δεις παιχνίδι που σε ενδιαφέρει στο PlayStation Store, ΑΜΕΣΩΣ κατεβάζεις μέρος του παιχνιδιού και από το cloud παίζεις και το αγοράζεις!

Οι βιβλιοθήκες των PlayStation έχουν ήδη 3000 PS3 τίτλους που θα πάνε και στο PS4.

Αρχικά specs…

Main Processor Single-chip custom processor
CPU :  x86-64 AMD “Jaguar”,  8 cores
GPU : 1.84 TFLOPS,  AMD next-generation Radeon™ based graphics engine
Memory GDDR5 8GB
Hard Disk Drive Built-in
Optical Drive
(read only)
BD 6xCAV
DVD 8xCAV
I/O Super-Speed USB (USB 3.0) 、AUX
Communication Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)
IEEE 802.11 b/g/n
Bluetooth® 2.1 (EDR)
AV output HDMI
Analog-AV out
Digital Output (optical)