Ο στόχος;

USS-Dewey-with-its-new-laser-canon-1

Συστήματα που θα χτυπούν με ισχύ 50 KW για δύο λεπτά. Θα μπαίνουν πάνω στα Humvees των Πεζοναυτών των ΗΠΑ και θα φέρουν την τεχνολογία των Godzilla στην πραγματική μάχη.

Laser Project

Πρώτο σχέδιο είναι να χτυπιούνται με υψηλής ενέργειας ακτίνες τα εχθρικά αεροσκάφη με το αμερικανικό Navy Office of Naval Research να έχει εκδώσει σχέδια για συμβόλαιο κόστους $400,000 που θα δημιουργήσουν το σύστημα “Ground-Based Air Defense Directed Energy on the Move” (GBAD-DE-OTM), ένα anti-UAV laser τζιπάκι. Στόχος να αντικαταστήσει το πολυβόλο M60, το M240G και άλλα πολυβόλα.

Για τον σκοπό αυτό πρέπει να πάνε από τα 2.5 kw στα Megawatt “Superlasers” με τα πρώτα να έχουν καταρρίψει και UAVs όπως έγινε το 2009 σε δοκιμή στο κέντρο Naval Air Warfare Center στην Καλιφόρνια με πέντε πετυχημένα χτυπήματα. Από τότε, έχουν δημιουργηθεί και συστήματα τωνμ 15 kw που στην θάλασσα έκοψαν ατσάλι με ρυθμό 20 πόδια/δευτ.

Είναι το σύστημα Navy’s laser weapons system (LaWS) αναβάθμιση για το γνωστό αντιπυραυλικό σύστημα MK 15 Close In Weapon System (CIWS), a.k.a. το Phalanx που η Raytheon Comp. θέλει να αναβαθμίσει. Στό όλο πρόγραμμα δουλεύει και η Northrop Grumman Corp. (NOC) που ετοιμάζει το Maritime Laser Demonstrator (MLD) εναντίον όχι πυραύλων αλλά σκαφών με το οποίο έγινε ‘επίθεση’ και σε βάρκες. Αυτό φέτος θα δοκιμαστεί σε σκάφος.

060117-N-4935L-001

Με κόστος $98M USD το MLD σε μερικά χρόνια έχει στόχο τα 100 kw με άλλες τεχνολογίες – advanced solid-state lasers, για να πάει μετά στα επιθυμητά επίπεδα των megawatt με σχεδιασμό electron-injection laser: αυτά ελπίζουν πως θα είναι έτοιμα στα 2020s και λογικά θα ‘χτυπούν’ θωρακισμένα οχήματα.

Στη γη δε, το Αμερικανικό Ναυτικό ποντάρει σε βάρος μικρότερο από 2,500 λίβρες με “minimum” 25 kw ισχύ ώστε να ρίχνει και UAVs αλλά στόχος είναι τα 50 kw για 2 λεπτά συνεχόμενα και τα οπτικά συστήματα προσαρμοζόμενα σε “all environmental conditions” και γρήγορη επανατροφοδοία: “”a 20 minute recharge to 80% of total capacity (power and thermal).”

Εδώ θα πρέπει να γίνει και μεγάλη δουλεία σε μπαταρίες και ψύξη…

Laws-01

Πόσο σύντομα ένα σύστημα GBAD-DE-OTM laser θα είναι έτοιμο; θα τοποθετηθεί στο σκάφος U.S.S. Ponce φέτος…