Το τμήμα των καρτών γραφικών που είναι ενσωματωμένες σε μητρική, οι Intel HD επεξεργαστές που είναι ενσωματωμένες στους επεξεργαστές Ivy Bridge και Sandy Bridge ήταν πάντα ανεπαρκείς με τα στάνταρ της αγοράς…

HD-5000-2

Τώρα όμως η εταιρία υπόσχεται πως οι graphics accelerators της θα είναι πιο εντυπωσιακοί με τον πυρήνα “Iris”. Αυτή είναι η κωδική ονομασία του HD 5000 iGP που θα περιλαμβάνεται στη σειρά Haswell και θα βγουν τον Ιούνιο του 2013.

Θα έχουν διπλάσια ταχύτητα σε 3D σε σχέση με τη μονάδα HD 4000 των Ivy Bridge σε laptops και μέχρι Χ3 σε μεγαλύτερες CPUs όπως των desktops. Αυτό σημαίνει διπλάσιε επιδόσεις σε σχέση με τις H-series σε mobile που δουλεύουν σε 47-55W και τριπλάσια στη σειρά R-series desktop (65-84W).

HD-5000-3

Η δε M-series σε laptop και η K-series σε desktop CPUs θα έχουν επίσης τα τσιπάκια Iris, με την ονομασία Iris pro ενώ τα 15W U Ultrabooks τσιπάκια θα έχουν HD 5000 γραφικά.

Οι δε Iris iGPs θα υποστηρίζουν DirectX 11.1, OpenGL 4 visual rendering, OpenCL 1.2 υπολογιστικά αλλά και “enhanced” 4K έξοδο. Ταυτόχρονα θα έχουμε και triple-monitor/HDTV setups ακόμη και σε collage mode. Καλό.