Τα υποβρύχια αυτά ετοιμάζει ‘κάποιο’ ναυπηγείο στην Αγία Πετρούπολη και είναι η πρώτη για ένα από τα έξι υποβρύχια Varshavyanka-class, ηλεκτρικά πετρελαίου που θα παραδοθεί όπως και τα υπόλοιπα στον στόλο της Μαύρης θάλασσας…

project_636M

Τα υποβρύχια που το Αμερικανικό Ναυτικό ονομάζει “black holes in the ocean” θα είναι θεωρητικά μη εντοπίσιμα στη Μεσόγειο όπου Μόσχα έχει στόχο να φέρει μια ομάδα δέκα σκαφών.

Το Novorossiisk ξεκίνησε να φτιάχνεται στα ναυπηγεία Admiralty τον Αύγουστο του 2010 και ακολουθεί το Rostov-on-Don το Νοέμβρη του 2011 και το Stary Oskol για το οποίο κόπηκαν μέταλλα ο καλοκαίρι του 2012.

Varshavyanka

Η κλάση Varshavyanka (Project 636) είναι τα βελτιωμένα Kilo με προηγμένη τεχνολογία stealth, μεγαλύτερη εμβέλεια και δυνατότητα πλήγματος σε στεριά και θάλασσα χάρη σε πλήρωμα 52 ναυτών ενώ κάτω από το νερό φτάνει τους 20 κόμβους με εμβέλεια 400 μίλια και 45 ημέρες αυτονομία. Μέσα 18 τορπίλες και οκτώ πύραυλοι.

Σήμερα στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας υπάρχει μόνο ένα κλάσης Kilo υποβρύχιο, το Alrosa, που παρέλαβε το Ναυτικό της χώρας το 1990. Η χώρα χρειάζεται 10 κλάσης Varshavyanka υποβρύχια για τη Μεσόγειο απέναντι στα καταδρομικά Aegis των ΗΠΑ.