Το είπαν, το έψαξαν, ήταν να αποκτήσει το αμερικανικό Ναυτικό μερικούς απόγονους του αερόστατου της Michelenν αλλά τελικά συνέβη…

jlens_2

Το σύστημα JLENS του αμερικανικού στρατού θα γίνει πραγματικότητα και θα αποτελείται από δύο τεράστια αερόστατα που θα ίπτανται 10,000 πόδια πάνω από τη Βαλτιμόρη και θα βλέπουν περιμετρικά για 340 μίλια. Με μήκος 243 πόδια θα έχει τον Ατλαντικό σε “persistent surveillance,” όταν έχει ολοκληρωθεί από την ‘μητέρα’ Raytheon.

Το κάθε ένα θα κοστίζει $2.7 δις, με ένα μοντέλο να έχει μακράς ακτίνας ραντάρ και το άλλο υψηλής συχνότητας σύστημα για στόχευση. Μπορεί δε, όχι μόνο να στοχεύσει μαχητικό στα 340 μίλια αλλά και να δει στόχο στο έδαφος στα 140 μίλια και άρα να επιτηρεί έκταση 62,000 μιλίων!

Εφιάλτης; Για διαβάστε και δείτε…

Και χωρίς μεγάλο κόστος: “You can keep it up for virtually a month or so at a time with very little maintenance,” λένε από την εταιρία, “You wouldn’t have them positioned anywhere close to the front lines because they have the capability to see deep and aren’t great at moving.”

Και μιλάμε για πολλούς στόχους μαζί: “track hundreds of airborne and surface moving threats, in 360 degrees.”

jlens-infographic

Αυτό είναι “μάτι στον ουρανό…”