Η Sony Computer Entertainment Inc. (SCE) ανακοίνωσε λοιπόν την ανάπτυξη του “Project Morpheus” (Morpheus) – ενός συστήματος Εικονικής Πραγματικότητας (virtual reality – VR), το οποίο οδηγεί την εμπειρία του PlayStation®4 (PS4™) στο επόμενο επίπεδο και προδιαγράφει το μέλλον του gaming.

Sony PROJECT MORPHEUS

Και επισήμως πάμε μετά από 3 χρόνια έρευνας και εξέλιξης να δούμε που οδηγείται η τεχνολογία gaming και όχι μόνο…

Η SCE θα συνεχίσει την ανάπτυξη του Morpheus στοχεύοντας σε μελλοντική εμπορική κυκλοφορία.

 

«Στη SCE αντιμετωπίζουμε την καινοτομία ως μία ευκαιρία περαιτέρω ενδυνάμωσης της δέσμευσής μας να φτάνουμε το παιχνίδι στα όρια του», δήλωσε ο Shuhei Yoshida, Πρόεδρος των Worldwide Studios της SCE, «τo Project Morpheus είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα καινοτομίας της SCE, και προσβλέπουμε στη συνέχιση της ανάπτυξής του, αλλά και στη δημιουργία συμβατών games, που θα ξεκινήσουν να δημιουργούνται όταν τα kits ανάπτυξης φτάσουν στα χέρια των δημιουργών περιεχομένου.»

Τικάνει;

 

Το Morpheus επιτρέπει στους δημιουργούς να χτίσουν εμπειρίες, οι οποίες διαμορφώνουν μία αίσθηση “παρουσίας” – οι παίκτες δηλαδή βιώνουν την αίσθηση ότι είναι οι ίδιοι παρόντες και συμμετέχουν στον εικονικό κόσμο του παιχνιδιού. Η “παρουσία” είναι ένα παράθυρο σε έναν άλλο κόσμο και εντείνει τα συναισθήματα που βιώνουν οι gamers ενώ παίζουν. Το  Morpheus ενσωματώνει ένα σύστημα προβολής με οθόνη κεφαλής (head-mount) που συνεργάζεται με την PlayStation®Camera προκειμένου να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας, ακριβώς μπροστά στα μάτια του παίκτη. Οι αισθητήρες αδράνειας που ενσωματώνονται στη μονάδα κεφαλής και στην PlayStation®Camera καταγράφουν με ακρίβεια τις κινήσεις του κεφαλιού του παίκτη, ούτως ώστε, σε κάθε στροφή του, η εικόνα του παιχνιδιού να μετακινείται αντιστοίχως και με απόλυτη φυσικότητα σε πραγματικό χρόνο. Επιπρόσθετα, σε ορισμένα συμβατά games o παίκτης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χειριστήριο PlayStation®Move (PS Move) ως αντικείμενο (π.χ. σπαθί). Το Morpheus θα αναπαραγάγει την κίνηση των χεριών του παίκτη αλλά και του σπαθιού μέσα στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα ο gamer να νιώθει ότι μάχεται ο ίδιος με το σπαθί του στον εικονικό κόσμο.

 

Το Morpheus αξιοποιεί την τεχνολογία 3D audio που αναπτύχθηκε αποκλειστικά από τη SCE. Eκτός από τους ήχους που έρχονται από μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά, το Morpheus αναπαράγει μια στερεοσκοπική ηχητική εικόνα με ήχους, οι οποίοι ακούγονται πάνω και κάτω από το σημείο που στέκεται ο παίκτης, όπως, για παράδειγμα, βήματα στα σκαλοπάτια από κάτω τους, μηχανές ελικοπτέρων που ίπτανται από πάνω τους κ.α..  Οι ήχοι που ακούν οι παίκτες σε πραγματικό χρόνο διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατεύθυνση του κεφαλιού τους, δημιουργώντας ένα άκρως ρεαλιστικό ηχητικό περιβάλλον μέσα στον διαισθητικό εικονικό κόσμο των 360 μοιρών.

 

Σε συνδυασμό με την PlayStation®Camera, το ασύρματο χειριστήριο του PS4 και το PS Move, το Morpheus θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες ψυχαγωγίας στους gamers μέσω του PS4, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της SCE σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία Εικονικής Πραγματικότητας (VR) – όπως η απεικόνιση και τα οπτικά εφέ, ο ήχος, οι τεχνολογίες καταγραφής και ελέγχου, η ευχρηστία και το περιεχόμενο.

 

Οι εταιρείες ανάπτυξης θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν περιεχόμενο για το Morpheus στο PS4, την πλατφόρμα που έχει πουλήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια τεμάχια τρεισήμισι μήνες μετά το λανσάρισμά της και συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή ζήτηση. Το ειδικό κιτ (SDK) του Morpheus βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και θα διατεθεί αμέσως μόλις είναι έτοιμο.

 

Κατά τη διάρκεια του Game Developers Conference 2014, το οποίο διοργανώνεται στο San Francisco από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου, οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκεφθούν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Sony Computer Entertainment America και να δοκιμάσουν το Morpheus. Στα tech demo που θα παρουσιαστούν στα πλαίσια του GDC, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν αποκλειστικούς τίτλους, όπως το multiplayer shooter EVE Valkyrie (CCP), πιλοτάροντας ένα διαστημόπλοιο του EVE Online, το Thief (SQUARE ENIX Co., LTD.), εξερευνώντας τον σκοτεινό, γεμάτο σκιές κόσμο του νέου παιχνιδιού stealth δράσης, του “The Castle” (SCE), δοκιμάζοντας τις διαδραστικές δυνατότητες της Εικονικής πραγματικότητας μέσω του PS Move, και του “The Deep” (SCE), εξερευνώντας τα βάθη των ωκεανών μέσα από ένα κλουβί προστασίας από τους καρχαρίες.

 

###

 

Τεχνικές προδιαγραφές του πρωτοτύπου “Project Morpheus”

Τμήματα

Μονάδα επεξεργαστή, οθόνη κεφαλής

Τεχνολογία απεικόνισης

LCD

Διάσταση πάνελ

5 ίντσες

Ανάλυση πάνελ

1920×RGB×1080  (960×RGB×1080 για κάθε μάτι)

Εύρος οπτικού πεδίου

90 μοίρες

Αισθητήρες

Επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο

Συνδεσιμότητα

HDMI, USB

Λειτουργίες

3D audio, Social Screen