Τι λένε τα δεδομένα με απλό τρόπο; οι πωλήσεις οθονών LCD θα ανακάμψουν, αλλά ο αριθμός των TVs όχι. Χμμμ…

television-test-pattern

Όσοι κάνουν τις αναλύσεις, όπως η IHS Technology και η DisplaySearch αλλά και η IHS ανησυχούν.

Αλλά; οι πωλήσεις των TV θα πέσουν κάτω από τα 200 εκατομμύρια. Είχαν πέσει 7% το 2012 στα 238 εκατομμύρια και κατά 6% στα 225 εκατομμύρια το 2013. Αυτό σημαίνει πως μιλάμε για άλλο 11% το 2014 ώστε να είμαστε κάτω από τα 200 εκατομμύρια, 50 εκατομμύρια το τρίμηνο.

Και δεν το είχανε προβλέψει. Η IHS και η Displaysearch είχαν μιλήσει για ανάκαμψη το 2013 αλλά δεν βγήκε. Ο λόγος; μια “σπάνια” μείωση – deceleration, σε liquid-crystal display (LCD) TV στην Κίνα και στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού αλλά και την Ανατολική Ευρώπη. Οι αγορές που περιμέναμε να κρατήσουν.

Τι συμβαίνει; ΑΥΤΕΣ οι αγορές παρά τις αναλύσεις, ‘αγάπησαν’ τα tablets και αυτά αντικαθιστούν τις δευτερεύουσες τηλεοράσεις – secondary TV sets που περίμεναν να αγοραστούν οι ειδικοί!

Τι περιμένουμε;

“The global TV market continues to be in transition following a golden period of tremendous growth from 2009 to 2011,” λέει η κα Jusy Hong, βασική αναλυτής για consumer devices στην IHS. “Television shipments were down again in 2013 just like in 2012, but an unusual development was the slow market last year in China, Asia-Pacific and Eastern Europe – until recently among the brighter spots for the industry.”

Σε δε Βόρειο Αμερική και Δυτική Ευρώπη, υπάρχει κορεσμός στη δίψα για flat-panel τηλεοράσεις αφού το upgrade έγινε τα περασμένα χρόνια.

Στη δε China στο 3ο και 4ο τρίμηνο του 2013 δεν υπήρξε επιβράδυνση αφού ήταν σε ισχύ πρόγραμμα επιδοτήσεων κάτι που σημαίνει πως μετά το 12μηνο σερί, λογικά οι πωλήσεις LCD TV θα πέσουν.

Αποτέλεσμα; θα ρίξουν τις τιμές και θα ετοιμάσουν νωρίτερα OLED τεχνολογλια και 4K μηχανάκια για Ασία, US και Ευρώπη κατά την IHS. Αλλιώς, ΔΕΝ ανεβαίνει ξανά το σύστημα…

Στην Κίνα για το 2014 περιμένουν 45 εκατομμύρια, 3 εκατομμύρια κάτω από τις προβλέψεις. Η δε DisplaySearch ανάφερε πως το τελευταίο τρίμηνο, 4K μηχανάκια έδωσαν ένα επιπλέον εκατομμύρια στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.

Επόμενη φάση; το Μουντιάλ και οι Ολυμπιακοί του 2016 με τη Λατινική Αμερική…