Ακριβό σπορ τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια…

Και για το Royal Navy (RN) η πρώτη κατάδυση του 3ου υποβρυχίου της νέας του κλάσης, του Artful ήταν σημαντική.

HqM3xR9

Το τρίτο των A boats, κατά την εταιρία το “most advanced submarine”, το Artful κατάφερε να καταδυθεί στο BAE dock της εταιρίας στο Barrow της Βρετανίας.

Astute-Class-Submarine

Η κλάση Astute με το πρώτο της σκάφος, το HMS Astute του 2007 είχε προβλήματα με τον αντιδραστήρα και την τουρμπίνα, διαρροές και ηλεκτρονικά προβλήματα.

Artful dive test

Το δε 2010 το σκάφος είχε ακόμη πιο μεγάλα προβλήματα ενώ το 2011 ένας… μεθυσμένος ναύτης μπήκε στο control room και άνοιξε πυρ με ένα SA80 όπλο!

Από την άλλη, το Artful με τους 7,400 τόνους του δεν είχε θέμα και δοκίμασε το υδροδυναμικό του προφίλ και άλλα στοιχεία σε μια “dive hole”, στα 25 μέτρα βάθους και για επτά ώρες σε δύο ημέρες ενώ δοκίμασαν και το sonar, συστήματα πλοήγησης, οπτικά και άλλα. Μετά τα Astute και Ambush είναι το τρίτο σε μια κλάση που θα περιλαμβάνει τα Audacious, Anson, Agamemnon και ένα χωρίς όνομα.

Με κόστος £1 δις (US$1.6 billion) είναι το ttack υποβρύχιο που θα αντικαταστήσει τα Trafalgar με τον Rolls-Royce PWR2 αντιδραστήρα να δίνει όσα χρειάζονται 98 άτομα, οι Tomahawk και οι τορπίλες Spearfish για 25 χρόνια.