Έχει γίνει και γίνεται άφθονη κουβέντα για το 4Κ. Κι όμως, μια ακόμη επανάσταση είναι σε εξέλιξη: είναι το HDR.

KD-75X9400C_btyA_SCREENFILL

Τι είναι όμως και τι υπόσχεται αυτή η τεχνολογία γυρίσματος αλλά και εγγραφής σε δίσκους; Το νέο… trend λοιπόν εστιάζει ιδιαίτερα στη φωτεινότητα αφού η μέση τηλεόραση έχει φωτεινότητα 400 nits και με τη νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να ανέβει στα 750 το 2014. Οι HDR TVs δε ανεβαίνουν σε maximum 1,000.

Οι δε ταινίες που γυρίζονται με HDR-συμβατές κάμερες θα έχουν καλύτερη αποτέλεσμα: σε σκηνές όπως της ερήμου θα έχεις αληθοφάνεια ενώ σε σκηνές χειμώνα θα ξεχωρίζουν καλύτερα κτίρια από το χιόνι. Το 4K ναι αυξάνει τη λεπτομέρια αλλά το HDR βελτιώνει χρώματα, contrast και ρεαλισμό.

W850C

Το ερώτημα είναι λοιπόν το content είναι θα είναι διαθέσιμο σε HDR; Είμαστε σε αρχικό στάδιο αλλά για παράδειγμα ήδη Dolby και Warner Bros. ανακοίνωσαν πως τρεις ταινίες έρχονται σε HDR: “Edge of Tomorrow,” “Into the Storm,” και “Lego Movie.” Οι εταιρίες ετοιμάζονταιν να τις streamαρουν σε Dolby TVs.

Η ώρα ήρθε λοιπόν να μάθετε ΚΑΙ το High Dynamic Range με εταιρίες όπως Sony και Samsung να ετοιμάονται να ρολάρουν το HDR στις “Ultra-HD” TVs ενώ το 2015 θα συνδυαστεί με 4K TVs. Πάντως η ‘χρονιά’ του HDR θα είναι το 2016.