Ναι, ήρθε. Η ARM μόλις ανακοίνωσε την εξέλιξη των CPU και GPU για τα φορητά μηχανάκια του 2016. Με τις νέες μονάδες ισχύος που θα είναι και power-efficient οι νέοι επεξεργαστές της ARM ονομάζονται Cortex-A72 mobile CPU…

photo-cortex-a72

Και είναι 3.5 φορές ταχύτεροι παρακαλώ σε σχέση με τη γενιά Cortex-A15 που βγήκε το 2012 στο Nexus 10. Ταυτόχρονα είναι και 75% πιο οικονομικός σε κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τον A15 και σε ίδια workloads.

Ο νέος A72 θα βγαίνει και paired με τον σημερινό ARM Cortex-A53 σε έναν συνδυασμό που ονομάζεται big.LITTLE configuration — ο A72 θα δουλεύει σε δύσκολο έργο και ο lower power A53 θα αναλαμβάνει τις day-to-day εργαλεία.

Το θετικό με το setup θα είναι πως καθώς η τεχνολογία CPU είναι πιο προηγμένη από το battery tech, θα έχουμε στο σύνολο βελτίωση στις αποδόσεις. Ο ARM CMO κος Ian Drew σημείωσε πως: “battery performance has only doubled over the time of [modern] smartphones while performance has gone up nearly 50x.”

1

Νέο στο ARM lineup είναι και το τμήμα γραφικών, το Mali-T880 mobile GPU με Χ1.8 βελτίωση στις αποδόσεις γραφικών και μειωμένη κατανάλωση κατά 40% σε σχέση με το σημερινό σύστημα γραφικών Mali-T760 GPU. Ο στόχος της ARM απλός: gaming και 4K βίντεο.

Με τις δε 4K TVs να έρχονται με τα χίλια, μιλάμε για δυνατότητα play back 4K content από τα κινητά μας του 2016. Ο νέος ARM επεξεργαστής θα έρθει το 2016 και τότε το 4K content θα έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Εκτός δε από το 4K βίντεο θα δούμε και τι γίνεται με το “console-like gaming” σε 4K ανάλυση. Η εταρία λέει πως έχει και “more than 10” licensees με τη δυνατότητα να κατασκευάσουν προϊόντα με την τεχνολογία όπως οι MediaTek, HiSilicon και Rockchip.

Πάμε λοιπόν.