Ή αλλιώς ένα μικρό αεροσκάφος θα απογειώνεται και θα προσγειώνεται κάθετα από μικρά και όχι μόνο πλοία…

00

Τον διαγωνισμό τον έχει εξελίξει η απίθανη μυστική Υπηρεσία DARPA. Η Υπηρεσία που έχει σαν στόχο με ένα περίεργο σκάφος να μετατρέψει τα αντιτορπιλικά και τις φρεγάτες σε ‘αεροπλανοφόρα’ που θα μπορούν να εκτοξεύσουν τέτοια περίεργα drone, μη επανδρωμένα ρομποχήματα δηλαδή.

Αυτό είναι το όχημα που ετοίμασε η Northrop Grumman για τη δική της έκδοση ενός Tactically Exploited Reconnaissance Node (Tern) Unmanned Aerial Vehicle (UAV) όπως το ονομάζουν.

Το όχημα έχει τον σχεδιασμό ιπτάμενης πτέρυγας – flying wing design, με το Tern UAV να απογειώνεται κάθετα με την ουρά κάτω και έτσι να είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί από μικρότερα σκάφη επιφανείας: στην ουσία μιλάμε για ένα φιλόδοξο σχέδιο να μετατραπεί κάθε σκάφος σε ‘μικρό αεροπλανοφόρο’.

Το Tern δεν έχει ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί πέρα από ένα μοντέλο που έδειξαν στις 11 Δεκέμβρη στο Los Angeles.

DARPA-Tern

Μια από τις επαναστάσεις του Ψυχρού Πολέμου ήταν η χρήση ελικοπτέρων σε σκάφη όπως φρεγάτες και αντιτορπιλικά ενώ με το να έχουν αυτά τα σκάφη δική τους αεροπορική ισχύ και να μπορούν να ‘δούν’ πέρα από τον ορίζοντα, όλα άλλλαξαν. Τα τελευταία 15 χρόνια με την εισαγωγή των UAVs υπάρχει μια ακόμη αναβάθμιση. Το πρόγραμμα Tern της DARPA έχει στόχο να μεγαλώσει την εμβέλεια.

Το πρόγραμμα Tern που είναι κοινό πρόγραμμα της DARPA και του αμερικανικού US Navy Office of Naval Research (ONR) έχει σταν στόχο να μπορούν ‘medium-altitude, long-endurance, unmanned aircraft’ στο μέγεθος ενός Reaper drone να δουλεύουν και σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες – Sea State 5.

Θα πρέει να μπορούν να κουβαλήσουν μέχρι και 272 κιλά για εμβέλεια έως και 900 ναυτικά μίλια (1,670 χιλιόμετρα).

Στον δε διαγωνισμό αυτό υπήρχε και η εταιρία AeroVironment μέχρι το Σεπτέμβρη αλλά τελικά έμεινε μόνο η Northrop Grumman που φαίνεται πως θα κερδίσει την Phase 3, ενα πρωτότυπο δηλαδή λειτουργικό.

Όπως λέει το Flight Global, η Northrop Grumman με το δικό της Tern ετοίμασε μια ιπτάμενη πτέρυγα με εκπέτασμα 9.14 μέτρα. Μοιάζει δε με πειραματικά Lockheed XFV των 1950s.

Πρόσφατα δε ο κος Chris Hernandez, αντιπρόεδρος της Northrop – VP for research, technology, and advanced design, μίλησε στο περιοδικό Breaking Defense και είπε πως η Northrop είναι έτοιμη για την επόμενη φάση.