Μια επανάσταση συντελείται την τελευταία χρονιά και με τη σημερινή είδηση φαίνεται πως επικυρώνεται: μετά από δεκαετίες και την ‘καταστροφή’ της εξοικείωσης όλων μας με το ταπεινό MP3, ο κόσμος του ήχου για πρώτη φορά συντονίζεται προς ένα μέλλον απόλυτα ψηφιακό και χωρίς φυσικό μέσο μεν, ποιότητας δε…

Sony-MDR-1ADAC-3

Το ιαπωνικό blog Macotakara ισχυρίζεται πως στην κόσμο της υψηλής ευκρίνειας μπαίνει και η Apple. Η εταιρία λοιπόν σχεδιάζει better-than-CD quality audio για το iTunes μέσα στο 2016.

PHA-3

According to several insiders familiar with Apple, whose products are exhibited at Portable Audio Festival, Apple has been developing hi-res audio streaming up to 96kHz/24-bit in 2016.

Σε σύγκριση δε τα CDs προσφέρουν 44kHz/16-bit. Οι πηγές δε έχουν πληροφορίες και για ακουστικά με βύσμα Lightning-based που θα υποστηρίζουν hi-res φορμά.

Η δε Apple εδώ και τέσσερα χρόνια ζητά από τους καλλιτέχνες να παρέχουν high-resolution αρχεία ήχου για τα Mastered for iTunes άλμπουμ της.

Φυσικά για να αποδίδουμε δικαιοσύνη θα πρέπει να τονίσουμε πως η πρώτη εταιρία που άνοιξε το δρόμο από τις ‘μεγάλες’ ήταν η Tidal ενώ γενικότερα ο κόσμος του Hi Res είναι σε επίπεδο και hardware, η μεγάλη μάχη που δίνει εδώ και δύο χρόνια η Sony.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη υπάρχουν πολλές αναφορές πως η Apple θα βγάλει τα 3.5mm audio jack από τα μηχανήματα της και θα χρησιμοποιείς μόνο Lightning.