…του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας.

15H_GM_lens_image_06

  • Οι συμμετοχές από την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 80% από το 2015
  • Αριθμός ρεκόρ συμμετοχών – 230.103 φωτογραφίες. Σημειώθηκε αύξηση 33% από το 2015
  • Συμμετοχές από 186 χώρες – οι περισσότερες στην ιστορία των βραβείων
  • Οι νικητές όλων των κατηγοριών θα ανακοινωθούν στις 21 Απριλίου
  • Μπορείτε να βρείτε τις φωτογραφίες για δημοσίευση στην τοποθεσία press.worldphoto.org

Τρεις Έλληνες φωτογράφοι συγκαταλέγονται στη λίστα των φιναλίστ των Sony World Photography Awards, του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας, που ανακοινώθηκε σήμερα – δυο φωτογράφοι στην Κατηγορία Επαγγελματιών, που κρίνονται για μια σειρά φωτογραφιών τους, και ένας στον Ανοικτό Διαγωνισμό, ο οποίος θα κριθεί για μία και μοναδική φωτογραφία.

Sony SWPA

Οι φιναλίστ φωτογράφοι, που επιλέχθηκαν από ένα πάνελ εξειδικευμένων κριτών (μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα εδώ), είναι οι:

  • Άγγελος Τζωρτζίνης, Κατηγορία Επαγγελματιών, Υποκατηγορία Επικαιρότητα
  • Κωνσταντίνος Ξενούλης, Κατηγορία Επαγγελματιών, Υποκατηγορία Ενσταντανέ
  • Νίκος Κοντοσταυλάκης, Ανοικτός διαγωνισμός, Υποκατηγορίες Φύση & Άγρια ζωή, και Ταξίδια

Οι συμμετοχές στα βραβεία από την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 80% από το 2015. Οι φιναλίστ φωτογράφοι επελέγησαν μέσα από 230.103 συμμετοχές, έναν αριθμό ρεκόρ, τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών στα εννιά χρόνια της ιστορίας των βραβείων, ο οποίος ανέβηκε κατά 33% από το 2015, και προέρχονται από 186 χώρες. Ο συνολικός αριθμός συμμετοχών στα Sony World Photography Awards, από την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν το 2007, έχει πλέον ξεπεράσει τις 1 εκατομμύριο φωτογραφίες, ισχυροποιώντας τη θέση των βραβείων, ως έναν από τους πιο αξιοσέβαστους και σημαντικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας στον κόσμο.

Sony SWPA 8

Όλοι οι φιναλίστ φωτογράφοι ανταγωνίζονται τώρα για να κερδίσουν στην κατηγορία τους, καθώς και τον τίτλο Επαγγελματίας Φωτογράφος της χρονιάς και Φωτογράφος της χρονιάς του Ανοικτού Διαγωνισμού, ενώ θα πάρουν ένα μέρος από το χρηματικό έπαθλο των $30.000. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στο γκαλά της τελετής στο Λονδίνο, στις 21 Απριλίου.

Επιπλέον, οι φιναλίστ φωτογράφοι θα δουν τα έργα τους να εκτίθενται στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της έκθεσης των Sony World Photography Awards 2016, τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά και να συμπεριλαμβάνονται στον τόμο Sony World Photography Awards, έκδοση 2016. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί, επίσης, η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή έκθεση φωτογραφιών του καλλιτεχνικού ντουέτου φωτογράφων καλών τεχνών, RongRong & inri, αποδεκτών του βραβείου Outstanding Contribution to Photography.


Άγγελος Τζωρτζίνης: «
In search of the European Dream» (Σε αναζήτηση του Ευρωπαϊκού ονείρου)

Ο freelance φωτογράφος Άγγελος Τζωρτζίνης, με έδρα του την Αθήνα, έχει επικεντρώσει τα τελευταία πέντε χρόνια τη δουλειά του στην κλιμακούμενη προσφυγική κρίση. Ταξιδεύει στα νησιά και καταγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες, που καταφτάνουν εκεί με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος στην Ευρώπη. Στη συγκλονιστική σειρά φωτογραφιών του, με τίτλο «In search of the European Dream» ο Άγγελος Τζωρτζίνης μάς δίνει μια ιδέα, με βάναυση ειλικρίνεια, της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Κωνσταντίνος Ξενούλης
: «Gipsy Life Scenes in a period of absolute poverty» (Σκηνές από τη ζωή των Τσιγγάνων σε μια περίοδο απόλυτης ένδειας)

Ο Κωνσταντίνος Ξενούλης είναι φιναλίστ στην Κατηγορία Επαγγελματιών, υποκατηγορία Ενσταντανέ. Με μια εύστοχη σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών-ντοκιμαντέρ με τίτλο «Gipsy Life Scenes in a period of absolute poverty» στρέφει την προσοχή μας σε μια ομάδα που ζει στην κοινωνική απομόνωση.


Νίκος Κοντοσταυλάκης: «Icelandic Horses» (Ισλανδικά άλογα) και «Vesturhorn Iceland» (Vesturhorn Ισλανδία)

Ο Νίκος Κοντοσταυλάκης, γεννημένος το 1983, με έδρα του τη Ζάκυνθο, εργάζεται ως freelance φωτογράφος και εξειδικεύεται σε φωτογραφίες φύσης και τοπίων. Οι φωτογραφίες του Νίκου Κοντοσταυλάκη είναι γεμάτες, ονειρικές και ιδιαίτερα αναλυτικές. Παρόλο που πολλές από τις φωτογραφίες του τις έβγαλε σε ταξίδια του σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν αποσκοπεί να αναπαραστήσει την πραγματικότητα ή συγκεκριμένους τόπους. Ο Νίκος Κοντοσταυλάκης είναι φιναλίστ με δυο εκπληκτικές φωτογραφίες με σκηνές από τη φύση, την «Icelandic Horses» (Κατηγορίες Φύση & Άγρια Ζωή) και την «Vesturhorn Iceland» (Κατηγορία Ταξίδια), και οι δυο τραβήχτηκαν στην Ισλανδία, έναν από τους αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς του Νίκου.
Τα Sony World Photography Awards επιβραβεύουν και αναγνωρίζουν τις καλύτερες σύγχρονες φωτογραφίες από την περασμένη χρονιά. Προσελκύουν φωτογράφους όλων των δυνατοτήτων και περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες: την Κατηγορία Επαγγελματιών, τον Ανοικτό Διαγωνισμό, την Κατηγορία Νέων και το Διαγωνισμό Student. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία στο www.worldphoto.org
Ο Scott Gray, CEO του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας και διοργανωτής των βραβείων, αναφερόμενος σε όλους τους φωτογράφους που προκρίθηκαν, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι με τις επιλογές των κριτών μας φέτος. Παρά την αύξηση στον αριθμό των φωτογράφων και των φωτογραφιών, που πέρασαν από την κριτική επιτροπή, φέτος, πάνω από όλα, παρατηρήσαμε την αύξηση έντονων συναισθηματικά εικόνων στις κατηγορίες των ντοκιμαντέρ κοινωνικών θεμάτων, καθώς και στην κατηγορία τέχνης και εννοιολογικής σύλληψης. Είναι υπέροχο που υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία».

  • Οι φωτογραφίες της λίστας των φιναλίστ είναι διαθέσιμες για λήψη στην τοποθεσία press.worldphoto.org
  • Εάν χρησιμοποιείτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιήστε το #SWPA και κάντε tag το @WorldPhotoOrg

Sony SWPA 00 Sony SWPA 0 Sony SWPA 1 Sony SWPA 3 Sony SWPA 4 Sony SWPA 5 Sony SWPA 6 Sony SWPA 7 Sony SWPA 9
Για επιπλέον συνεντεύξεις και πληροφορίες, επικοινωνήστε με τις Jill Cotton, Senior Press Manager ή  Kristine Bjørge, PR Manager
press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3043