Τώρα μπορείς και εσύ να βελτιώνεις τις εικόνες του Hubble από το σπίτι.

95639_NVIDIA_DGX-1_KV_2000px

Η κυρία Nvidia είναι η αιτία με την ανακοίνωση της για τη δημιουργία ενός “supercomputer in a box” – του DGX-1. Ναι, μοιάζει πρόλογος για το Terminator αλλά ποιος νοιάζεται. Το θέμα είναι πως με το απίστευτο αυτό συστηματάκι, έχεις 170 teraflops επιδόσεων και μπορείς έτσι να δοκιμάσεις ανάλυση deep learning και τεχνητής νοημοσύνης με τις φόρμες.

Τι είναι;

Το DGX-1 έχει σαν βάση την αρχιτεκτονική Pascal που ήδη χρησιμοποιείται για in-car supercomputer με Tesla GP100 GPUs, κάθε μια από τις οποίες δίνει 6 gigabytes μνήμης αλλά και 512GB RAM, όπως και τέσσερα 1.92 terabyte SSDs. Με βάρος 60 κιλά το DGX-1 χωρά κάτω από το γραφείο.

“As neural nets become larger and larger, we not only need faster GPUs with larger and faster memory, but also much faster GPU-to-GPU communication,” είπε στο FB o διευθυντής της έρευνας σε τομείς AI κος Yann LeCun, στην παρουίαση του DGX-1 στο GPU Technology Conference στη Silicon Valley. Σε αυτό βοηθά και το νέο δημιούργημα τη Nvidia, το Nvlink που είναι 5 με 12 ταχύτερο από το σημερινό PCIe.

Τώρα, το ότι το μηχανάκι περιλαμβάνει εργαλεία για developers όπως τα Nvidia Cuda, μια deep neural network (DNN) library για το σχεδιασμό τέτοιων δικτύων και τα Cuda, τη συστοιχία DNN frameworks Caffe, Theano και Torch όπως και υποστήριξη στο cloud, λίγο μας ενδιαφέρει σε σύγκριση με το ‘έχω ένα υπερυπολογιστή στο σπίτι, να στον δείξω;’

System Specifications
Τα specs του NVIDIA DGX-1 περιλαμβάνουν:

  • Up to 170 teraflops of half-precision (FP16) peak performance
  • Eight Tesla P100 GPU accelerators, 16GB memory per GPU
  • NVLink Hybrid Cube Mesh
  • 7TB SSD DL Cache
  • Dual 10GbE, Quad InfiniBand 100Gb networking
  • 3U – 3200W

Για την εμπειρία των Deep Neural Networks πάντως ετοιμαστείτε να μαζέψετε US$129,000.