Στην αγορά για μαχητικό αεροσκάφος;

SAAB-Gripen-E

Δυστυχώς είμαστε σε μια περίοδο όπου πολλές χώρες έχουν βγει ‘για ψώνια’. Και σε αυτή τη δεκαετία για πρώτη φορά η Saab έχει πετύχει αρκετές νίκες για το next-generation πολλαπλών ρόλων μαχητικό της. Ώρα για νέα βελτιωμένη έκδοση.

Αυτή είναι το Gripen E 39-8 “Smart Fighter”.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας Σουηδίας και Βραζιλίας ενώ στόχο έχει αγορές στις οποίες δεν θα είναι διαθέσιμο το Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter.

ELEC_ES-05_Raven_Gripen AESA_lg

Είναι το έκτο μοντέλο των Gripen που είναι σε υπηρεσία από το 1997. Το Gripen E δίνει έναν General Electric F414G με 20% περισσότερη ώση, μεγαλύτερο βάρος απογείωσης και περισσότερες δικτυακές δυνατότητες.

Το ονομάζουν Network Centric fighter και έχει το Gripen data link system (TIDLS), αλλά και ένα Link 16 ή National Data Link “…secure, multi-frequency data link system” για καλύτερη διασύνδεση με άλλα μαχητικά.

Νέο και το ραντάρ που είναι Active Electronically Scanned Array (AESA) για ανίχνευση πολλαπλών στόχων όπως και το ηλεκτροπτικό σύστημα IRST για παθητική σάρωση. Υπάρχει και σύστημα παρελβολών – radar jamming system όπως και σύστημα ενημέρωσης Radar Warning Receiver (RWR) αλλά και Missile Approach Warning (MAW) σύστημα.

Αυτή τη στιγμή Gripens έχουν Σουηδία, Νότιος Αφρική, Τσεχία, Ουγγαρία κα Ταϋλάνδη. Τα πρώτα Gripen Es θα πάνε σε Σουηδία και Βραζιλία το 2019.