75_ZD9_Z9D_btyA

Ο κύβος ερίφθη. Πάμε και για το 8Κ. Και πως αλλιώς θα γινόταν δηλαδή; Από τη στιγμή που η ιαπωνική ΕΡΤ ετοιμάζεται για εκπομπή εικόνας 8Κ σε 4 χρόνια, έπρεπε να ετοιμαστούν και ‘κανονικές’ τηλεοράσεις 8Κ. Και θα είναι έτοιμες. Δηλαδή;

Η NHK δήλωσε λοιπόν ήδη με μεγάλη αποφασιστικότητα πως οι 2020 Tokyo Olympics θα μεταδοθούν με σήμα 8K που εδώ και αρκετά χρόνια όπως σας έχει ΗΔΗ πει το gadgetfreak ονομάζεται Super Hi-Vision).

100_ZD9_Z9D_btyG_floorstand

Και για να ξεκινήσουν τα πράγματα, η Sony και η Panasonic σχεδιάζουν να ετοιμάσουν το κατάλληλο tech για να υπάρχει και η τηλεόραση που θα δείχνει την εικόνα κατά το Nikkei. Λογικό.

Σήμερα το 8K θέλει 4πλάσιο bandwidth σε σχέση με το 4K βίντεο και άρα πάμε επειγόντως για τεχνολογία streaming και συμπίεσης (compression) που είναι αναγκαία. Οι Sony και Panasonic λοιπόν, με τα pro video τμήματα τους αναλαμβάνουν με την NHK την εξέλιξη των καμερών και άλλων προϊόντων εκπομπής.

100_ZD9_Z9D_btyE_floorstand

Όσο για εμάς; ήδη τώρα αρχίζουμε να έχουμε 4K οπότε η το άλμα σε 8K δεν θα είναι έτοιμο. Η δε NHK είχε προβάλει και 8K content στους αγώνες του Rio στην Ιαπωνία ενώ έχουμε πει πως η Sharp είναι η μόνη εταιρία που πωλεί τηλεοράσεις 8K με μια 85αρα στα $130,000.

Να γυρίσουμε στην είδηση: η Sony και η Panasonic σχεδιάζουν τηλεοράσεις 8K που θα είναι έτοιμες για το 2020 και το Tokyo με μια all-Japanese συνεργασία που μπορεί να ‘χτυπήσει’ τις Samsung, LG, TCL και Viziο στην αγορά του 4K.