pasted-image-0

Η ώρα ήρθε. Ο Chrome 55 που μας ήρθε αυτή την εβδομάδα κλείνει το Adobe Flash content by default. Τέλος. Τον Μάιο οι άνθρωποι της Google είχαν ήδη ανακοινώσει πως από το Q4 2016, τώρα δηλαδή, ο Chrome θα χρησιμοποιεί HTML5 by default και τι Flash θα πάει επιτέλους way of the dodo για να ‘παίζεις’ multimedia content σε Chrome. Τελικά…

11435

Το σχέδιο άλλαξε λίγο με τη Google να κλείνει το Flash για χρήση HTML5 ενώ όπου δεν υποστηρίζεται το HTML5 ο Chrome ΡΩΤΑΕΙ τους χρήστες αν θέλουν με Flash να δουν multimedia content.

Θα υπάρχει δε η option στα browser settings – Settings > Content Settings > Flash > Manage Exceptions, όπου θα μπορείς να προσθέσεις websites για να τρέχει εκεί το Flash by default.

Η δε Google υπόσχεται και μια λίστα με τα μεγαλύτερα site στο Internet όπου δεν υποστηρίζεται η HTML5 και εδώ έχουμε YouTube, Flash, VK και άλλα ενώ σήμερα αυτό άλλαξε με ένα σύστημα που ονομάζεται Site Engagement (chrome://site-engagement) και δίνει σκορ σε websites με βάση τον αριθμό των επισκέψεων και τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε ένα.

Ο Site Engagement indicator δίνει από το 1 έως το 100 και αν είσαι κάτω από το 30 σου λέει να enable Flash ανεξάρτητα με το Alexa ranking. Το Flash πάντως, γνωστό resource hog και σημείο επίθεσης για hacker.

Από τις 2 Γενάρη 2017, η Google θα σταματήσει να δέχεται Flash ads στο AdWords ενώ και ο Chrome και ο Firefox μπλοκάρουν non-essential Flash content, όπως analytics και user fingerprinting scripts κάτι που ισχύει από τον Google Chrome 53 και τον Mozilla Firefox 48 και μετά.

Από το 54, δε, επεξεργαστές 32-bit και 32-bit OS δεν υποστηρίζονται.