Η ανάπτυξη του δεν ήταν γνωστή παρά σε ελάχιστους. Και τώρα η εταιρία Aurora Flight Sciences αποκαλύπτει το σύστημα με την ονομασία Project SideArm που έχει εξελίξει για την DARPA, την ειδική Υπηρεσία του Αμερικανικού Πενταγώνουν που ερευνά νέα σχέδια. Η engineering μιλά για ένα ρομποτικό σύστημα που μοιάζει από videogames: “self-contained, portable apparatus able to horizontally launch and retrieve UAS of up to 900 pounds from trucks, ships and fixed ground facilities.” Με άλλα λόγια το gadget θα τοποθετείται σε φορτηγό, σκάφος ή αλλού και..

…θα εκτοξεύει ένα Μη Επανδρωμένο Όχημα όπως μια σφεντόνα την πέτρα! Το Project SideArm στη συνέχεια ‘πιάνει’ το σκάφος όπως το σύστημα των αεροπλανοφόρων.

Η εταιρία Aurora έκανε την πρώτη επίδειξη το Δεκέμβρη του 2016 και κατάφερε να πιάσει ένα 150 κιλών Lockheed Martin Fury drone ενώ πιστεύει πως μπορεί να πιάσει σύστημα μέχρι και με 1,320 λίβρες βάρος. Το όλο πακέτο χωρά σε ένα 20 ποδών shipping container. Φυσικά η έρευνα μπορεί να έχει και πρακτικές εφαρμογές. Η Amazon π.χ που ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει drone για παραδόσεις, θα μπορεί να χρησιμοποιεί φορτηγά.