Ανακοινώθηκε σήμερα ότιο Έλληνας φωτογράφος Κωνσταντίνος Σοφικίτης, είναι ο  νικητής του βραβείου του Ανοιχτού Διαγωνισμού της κατηγορίας «Στο Δρόμο»  των Sony World Photography Awards 2017, του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας στον κόσμο. Η εκπληκτική του φωτογραφία, με τίτλο «Οι πρωταγωνιστές του Halloween» (‘HalloweenProtagonists’), του  χάρισε,επίσης, την πρώτη θέση του Εθνικού βραβείου για την Ελλάδα, ενός παγκόσμιου προγράμματος που επιβραβεύει τις καλύτερες φωτογραφίες για περισσότερες από 60 χώρες.

 

  • Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας στον κόσμο ανακοίνωσε τον κ.Σοφικίτη, ως τον νικητή του βραβείου του Ανοιχτού Διαγωνισμού της κατηγορίας «Στο Δρόμο» και του Εθνικού βραβείου για την Ελλάδα
  • Στα φετινά βραβεία υποβλήθηκαν περισσότερες από 227.000 φωτογραφίες από 183 χώρες
  • Οιφωτογράφοι διαγωνίζονται για να κερδίσουν ένα ταξίδι στο Λονδίνο και χρηματικό έπαθλο αξίας 5.000$ (USD)
  • Ανακοινώθηκε σήμερα η πλήρης λίστα με του νικητές του Ανοιχτού διαγωνισμού και των Εθνικών Βραβείων
  • Oι φωτογραφίες είναι διαθέσιμες προς δημοσίευση στο press.worldphoto.org

 

Ο Κωνσταντίνος, ένας 29 χρονος φωτογράφος που ζει στην Αθήνα, επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 105.000 συμμετοχές για το βραβείο του Ανοιχτού Διαγωνισμού. Είναι ένας από τους δέκα νικητές των κατηγοριών του Ανοιχτού Διαγωνισμού, που ανακοινώθηκαν σήμερα. Κάθε νικητής θα λάβει μια φωτογραφική μηχανή Sony α7 II με ένα σετ φακών και θα διαγωνιστεί με τους νικητές των υπόλοιπων κατηγοριών για να κερδίσει τον σημαντικό τίτλο του «Φωτογράφου της Χρονιάς» τωνSWPA, δηλαδή ένα ταξίδι στην τελετή απονομής βραβείων που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Λονδίνο, καθώς και το χρηματικό έπαθλο αξίας 5.000$ (USD).

 

Ο Πρόεδρος του Ανοιχτού Διαγωνισμού, Δημοσιογράφος και Φωτογράφος DamienDemolder, δήλωσε σχετικά με τη φωτογραφίατουκ. Σοφικίτη που διακρίθηκε: «Αυτό που λειτουργεί πολύ καλά για μένα σε αυτή τη φωτογραφία είναι η αντίθεση μεταξύ του κέντρου προσοχής μας και του περιβάλλοντος του. Οι άνθρωποι στο δρόμο φαίνονται να μην έχουν προσέξει καν τον Joker.

Και αυτό το καθιστά ακόμη πιο τρομακτικό. Ο Κωνσταντίνος κατάφερε να αποτυπώσει εξαιρετικά το βάθος στο κάδρο και το πλάτος, για να συμπεριλάβει και τους άλλους ανθρώπους στο δρόμο, ενώ ο φωτισμός και η λευκή μάσκα επιτρέπουν στο θέμα να ξεπροβάλλει.»

H νικητήρια φωτογραφία τουΚωνσταντίνου θα φιλοξενηθεί στην έκθεση Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 Exhibition, στο Somerset House, στο Λονδίνο, ηοποίαθα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 21 Απριλίου, μιαημέραμετάτηνανακοίνωση των νικητών όλων των κατηγοριών, μέχρι τις 7 Μαΐου.

Για την πλήρη λίστα των νικητών www.worldphoto.org/winners-galleries

Κωνσταντίνος Σοφικίτης

Ο Κωνσταντίνος εντυπωσίασε τους κριτές με τη φωτογραφία του,με τίτλο «Οι πρωταγωνιστές του Halloween» (‘HalloweenProtagonists’), η οποία αποτυπώνει το HalloweenParade στο GreenwichVillageτης Νέας Υόρκης το 2016, την πιο «τρομακτική» εποχή του χρόνου. Η έντονη ασπρόμαυρη φωτογραφία του αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της πιο ξεχωριστής παρέλασης στον κόσμο, μέσα από το χαμόγελο του τζόκερ.

Ο Κωσταντίνος ζει στην Αθήνα και είναι ένας επαγγελματίας φωτογράφος που επικεντρώνεται ειδικά στην ταξιδιωτική φωτογραφία με μια ανθρωπιστική προσέγγιση. Το 2011, μαζί με τον αδερφό του, δημιούργησε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη φωτογραφία γάμων και ταξιδιών, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενώ από το 2014 έχει γίνει επίσημος φωτογράφος της GoogleHellas και του TedxAthens. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η ζωή στην Κούβα του Κάστρο»(“The life in Castro’sCuba”),«Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης» (“Streets of NewYork”), «Σέρφινγκ στα Μπαρμπάντος» (“SurfingatBarbados”), «Πορτρέτα Βιετναμέζικων τοπίων» (“Vietnameseenvironmentalportraits”) και «Οι ανισότητες του Χονγκ Κονγκ» (“HongKonginequalities”) είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα έργα του.

Μιλώντας για αυτή τη διπλή του επιτυχία, ο Κωνσταντίνος σχολιάζει: «Η γοητεία του streetphotography είναι ατέλειωτη και γεμάτη συναισθήματα. Η αξία της αναγνώρισης της δουλειάς μου από μια επιτροπή φωτογράφων και κριτώνπαγκοσμίου φήμης είναι μοναδική. Το βραβείο στην κατηγορία «Στο Δρόμο» του Ανοιχτού Διαγωνισμού και το Εθνικό Βραβείο από τα Sony World Photography Awards είναι μια φανταστική εμπειρία παγκόσμιας αναγνώρισης.»

Εθνικό Βραβείο Ελλάδος

Ο διαγωνισμός των Εθνικών Βραβείων των Sony World Photography Awards πραγματοποιείται σε 65 χώρες και επιβραβεύει την καλύτερη φωτογραφία από έναν τοπικό φωτογράφο.

Επιπρόσθεταστη νίκη της κατηγορίας αυτής του Ανοιχτού Διαγωνισμού, οι κριτές επέλεξαν,επίσης, τη δουλειά του Κωνσταντίνου ως την καλύτερη μεμονωμένη φωτογραφία από Έλληνα φωτογράφο και τον βράβευσαν με το Εθνικό Βραβείο για την Ελλάδα.

Οι επιλαχόντες για το Εθνικό Βραβείο για την Ελλάδα είναι οι:

  • 2η θέση: Αλέξης Πρίτσας, με τη φωτογραφία «Μοναχικό δέντρο» (“Lonely tree”)
  • 3η θέση: Mαρία Μάνιου, με τη φωτογραφία «Μη με αφήνεις να αιωρούμαι» (“Don’t Leave Me Hanging There”)

Οι νικητές και οι επιλαχόντες από τα 65 Εθνικά βραβεία ανακοινώθηκαν και μπορείτε να τους δείτε εδώ.