Για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά επιβεβαίωση για την ύπαρξη ενός αεροσκάφους-θρύλο. Ο λόγος για τη Lockheed Martin που επιβεβαίωσε λεπτομέριες για το υπεραπόρρητο SR-72, τον διάδοχο του θρύλου SR-71 Blackbird. Το SR-72 θα είναι ένα αεροσκάφος τεχνολογίας hypersonic με |strike and reconnaissance” χαρακτήρα που θα φτάνει έξι φορές την ταχύτητα του ήχου στα Mach 6! Τι μάθαμε;

Στις 7 Ιουνίου 2017, το Lockheed Martin’s Advanced Development Programs (ADP), γνωστό και ως ‘Skunk Works’ αποκάλυψε περισσότερα για τα hypersonic αεροσκάφη και τον διάδοχο του SR-71, το Blackbird SR-72. Το SR-72 λοιπόν φτάνει το Mach 6 και επισήμως είναι σε ανάπτυξη. Η Lockheed Martin μίλησε στο Aviation Week για τεχνολογίες hypersonic πτήσης (σ.σ Hypersonic αεροσκάφη χαρακτηρίζονται όσα ταξιδεύουν με ταχύτητες 4,800 χλμ/ώρα) που συνδυάζουν νέο συστήμα πρόωσης – combined cycle propulsion system, στη ουσία το πάντρεμα τεχνολογίας πυραύλων με supersonic jet κινητήρα για να ξεκινήσει έτσι η ανάπτυξη του SR-72 project.

Διάδοχος του SR-71 είναι ένας μεγάλος στόχος για DARPA και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) από την αρχή των 2000s ενώ το 2013 η USAF είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη ενός δοκιμαστικού SR-72 demonstrator υπό κλίμακα. Από τότε οι πληροφορίες ήταν ελάχιστες. Μόνο το 2006 η Lockheed είχε κινηθεί για συνεργασία με την Aerojet Rocketdyne με στόχο την ανάπτυξη του κινητήρα – combined cycle engine ενώ οι δοκιμές με στοιχεία κινητήρα πυραύλου και scramjet είχαν λάβει χώρα ανάμεσα στο 2013 και το 2017.

Η ώρα φαίνεται πως έφτασε.